11-05-06

Keihard handhaven (2)

Tja, zo doet Stalen Rita dat: "Vandaag a zeggen, morgen a zeggen, en over zes maanden nog steeds a zeggen." De gave van de simpelheid in een veranderende en complexe wereld, dat zal het kiesvee wel aanspreken. Dat er veel wetten en regels zijn, heeft juist te maken met die complexiteit en veranderlijkheid. En dat niet al die regels (kunnen) worden gehandhaafd (nog even los van de filosofische merites van verstandig gedogen), maakt de maatschappij juist leefbaar.

Overal ter wereld gedoogt de overheid overtredingen van slecht te handhaven regelgeving, van onduidelijke normen, in situaties die materieel in overeenstemming zijn met de regelgeving maar waarvoor (nog) geen vergunning is verstrekt, vanwege de onredelijkheid van een verbod bij een al lang bestaande praktijk, wanneer er geen maatschappelijk draagvlak (meer) is voor een verbod, op humanitaire gronden, omdat hogere regelgeving in tegenspraak is met de overtreden wet, omdat handhaving buitenproportioneel is ten opzichte van de overtreding, enzovoort.

Verstandig gedogen is moreel en pragmatisch zeer goed te verdedigen, maar dan moet je wel bereid zijn na te denken over hoe de samenleving zich ontwikkelt. Verdonk roept alleen maar hard naar al die mensen die ook geen zin hebben om na te denken, dat zij eenvoudige oplossingen heeft voor alle problemen. Qua simplisme kan Jean-Marie De Decker hier nog een puntje aan zuigen.

18:16 Gepost door durieux in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: engerds, gedogen, nederland |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.