27-09-06

Vissen voor vissen (1)

Wie dacht dat hij/zij ecologisch verantwoord bezig was door minder vlees en meer vis te gaan eten, wacht misschien een teleurstelling. Er moet immers steeds meer vis gevangen èn geproduceerd worden om voldoende vis te kunnen blijven produceren. Even uitleggen.

 

De FAO, de Food and Agriculture Organisation van de Verenigde naties maakte begin september een rapport bekend over de wereldwijde toestand van de visvangst en –productie. Inderdaad, visproductie; bijna de helft van de visconsumptie is afkomstig uit kweekvijvers.

Op wereldschaal eten mensen op dit ogenblik gemiddeld 12 kilo vis per jaar. 43 % daarvan, oftewel meer dan 45 miljoen ton, is afkomstig van aquacultuur en goed voor zo’n 50 miljard euro. Wil men het niveau van die 12 kilo per jaar behouden, dan zal tegen 2030 de productie met zo’n 40 miljoen ton moeten toenemen. Dat is dus haast een verdubbeling.

 

De omvang van de visvangst wereldwijd is ongeveer gelijk gebleven sinds het midden van de jaren tachtig: zo’n 90 miljoen ton per jaar. Het perverse is nu dat een toename van de productie uit aquacultuur alleen maar mogelijk is door meer vis te vangen. De gekweekte vis wordt immers gevoederd met vismeel en olie van gevangen vis.

16:59 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: eten |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.