01-10-06

Moby Dick (14)

In blinde woede, zoals dat heet, stort de potvis zich nu op het moederschip. "Vergelding, snelle wraakneming en onblusbare haat was wat zijn gedrag uitstraalde, en wàt de sterfelijke mens er ook tegen had willen beginnen, de grote witte stormram van zijn voorhoofd ramde de stuurboordboeg van het schip, tot mannen en spanten eronder bezweken. [-] Door de breuk hoorden ze het water met geraas binnenstromen, als bergstromen in een ravijn."

Er volgt een gevecht op leven en dood tussen de gekwetste potvis en de bemanning in haar wankele sloep. "De harpoen werd geworpen; de getroffen walvis schoot met een ruk vooruit; met vonken afgevende snelheid vloog de lijn door de gleuf – raakte in de war. Achab bukte zich om hem uit elkaar te halen; dat lukte, maar de wervelende slag ving hem om zijn nek, en even stemloos als Turkse stommen hun slachtoffer worgen, werd hij uit de sloep gerukt eer de bemanning wist dat hij verdwenen was. Het volgende ogenblik vloog de zware oogsplits aan het eind van de lijn uit de nu geheel lege bak, sloeg een roeier neer, klapte op het water en verdween in de diepte."

Met het schip gaat het ook niet goed intussen. "Niet lang daarna zagen ze door een wazige, verwarrende nevelmassa zijn zijdelings zinkende schim, als het waas van een Fata Morgana; met alleen nog de maststengen boven water; vastgenageld door verdwazing, of loyaliteit, of door het lot zelf aan hun eens zo hoge uitkijkposten, handhaafden de heidense harpoeniers hun zinkende uitkijk op zee."

Er volgt nog een schitterende alinea over het zinken, en over een giervalk, die door stom toeval vastgenageld wordt aan de mast, en die "krijtend als een aartsengel" mee in de golven verdwijnt.

"Now small fowls flew screaming over the yet yawning gulf; a sullen white surf beat against its steep sides; then all collapsed, and the great shroud of the sea rolled on as it rolled five thousand years ago."

Alleen Ishmael overleeft, door aan boord te klimmen van een houten doodskist, die uit het wrak naar de oppervlakte is geschoten.

 

19:37 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: moby dick |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.