06-10-06

Aaibare amish

Naar aanleiding van de moordpartij in één van hun schooltjes worden de Amish in Trouw van 5 oktober weer eens opgevoerd als “vreedzaam, eenvoudig en aaibaar – achttiende-eeuws, geborgen en springlevend”. Er wordt weer gerefereerd aan snorloze baarddragers met strohoeden, gejurkte vrouwen met witte kapjes en koetsjes in een boerendorp. “Ze vertegenwoordigen het ideaal van een elders vervlogen leefwijze en gemeenschapszin.” En telefoneren is slechts buiten toegestaan. “Binnenshuis zou het bellen maar leiden tot verminderd direct contact”, schrijft de krant. Kom daar eens mee aan bij al wie altijd maar één hand vrij heeft, omdat de andere (tot op het toilet toe) het mobieltje omklemt.

 

Dat beeld van schattigheid en knuffelbaarheid werkt gek genoeg ook bij verstandige mensen. Het Amerikaanse Supreme Court heeft al in 1972 de Amish, omwille van hun specifieke levenswijze, vrijgesteld van de onderwijsplicht. Ze gaan dus meestal maar tot hun veertiende naar school. Erger is dat een aantal belangrijke politiekfilosofen de Amish als model nemen voor hun kritiek op liberale opvattingen over individuele rechten. Politicologe Marlies Galenkamp ontleedde in 1998 deze sympathie voor het rare volkje in haar artikel ‘Collectieve rechten in de praktijk. De Amish als paradigma?’

 

Zij citeert onderzoekers die het hebben over ‘eilanden van gezondheid in een vertechnologiseerde zieke samenleving’, maar ook over een ‘Walt Disneyfied image’. En zij concludeert dat het de vraag is of die positieve beelden wel zo veel over de Amish zeggen. “Vooral de schaduwzijden van onze eigen cultuur lijken ermee te worden belicht. De hedendaagse hype rond de Amish zegt dan ook misschien meer iets over ons dan over de Amish zelf.”

 

Want die Amish zijn misschien helemaal niet zo schattig. Wat zijn volgens een andere onderzoeker immers typische kenmerken: “de Amish cultuur is een patriarchale cultuur met een rigide taakverdeling tussen de seksen; er is sprake van een onbuigzaam dogmatisme, star provincialisme en een verregaande vorm van sociale controle; tegenspraak van kinderen wordt niet geduld; variatie in leefvormen en levensbeschouwing is uit den boze; deviant gedrag wordt niet getolereerd, maar bestraft met excommunicatie en persoonlijke ontplooiing buiten het gangbare patroon wordt veroordeeld. Kortom, er is sprake van een totale ondergeschiktheid van het individu aan de gemeenschap.”

En dan ook nog niet altijd en overal in je telefoontje mogen roepen! Denk daar maar aan, als je de Amish weer eens leuk dreigt te vinden.

15:14 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: media |  Facebook |

Commentaren

cultuur zijn gereformeerden hetzelfde als de amish???

Gepost door: petra | 04-11-08

De commentaren zijn gesloten.