06-10-06

Trouw en het cordon sanitaire

Trouw, de fatsoenlijkste krant van Nederland, geeft het Vlaams Blok/Belang vandaag een uitgebreid forum onder het mom van het mogelijk breken van het cordon sanitaire in Boom. Zonder de minste tegenspraak of relativering mogen twee kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen, waaronder de leider van de neofascistische jongerenclub, hun zegje doen over de toestand van de partij.

 

De dagelijkse internet-enquête van de krant, Polderpeil, is vandaag gekoppeld aan dat artikel. De vraag luidt:

In Vlaanderen wordt de nationalistische partij Vlaams Belang door de andere partijen geïsoleerd. Vindt u dat dit zogenaamde 'cordon sanitaire' moet worden opgeheven?

Ja, het Vlaams Belang vormt een aanzienlijk deel van het electoraat. Dat moet je serieus nemen.

Nee, dergelijke verwerpelijke opvattingen dienen geÏsoleerd te blijven.

Om 13.30 hadden 97 mensen gestemd (je kan maar één keer stemmen) en 94 daarvan, oftewel 97 %, koos voor de eerste stelling. Bij de drie nee-stemmen was dan nog de mijne.

Dat blijkt een brede tendens te zijn bij de mensen die reageren op de Trouw-website: VB wordt puur gezien als een Vlaamse en nationalistische partij, die zich verzet tegen de overheersing door franstaligen en/of Walen. Op basis daarvan verwerven de neo-fascisten blijkbaar de sympathie van ‘taalgenoten’.

Makkelijk hoor, veilig over de grens solidariteit betuigen met het VB, maar wij in België zijn wel degenen die moeten leven met een miljoen fascisten(sympathisanten).

http://www.trouw.nl/deverdieping/overigeartikelen/article503326.ece/

Verkiezingen_Belgie_Het_cordon_staat_op_knappen#readers_responses

14:08 Gepost door durieux in Actualiteit | Permalink | Commentaren (3) | Tags: nederland, neo fascisten |  Facebook |

Commentaren

geen Het is moeilijk om het cordonsanitaire vol te houden in een democratie.
Het wordt trouwens regelmatig door alle politieke partijen doorbroken. In de zevendedag wordt regelmatig met de heren en dames van het VB in discussie getreden.Er klinken ook stemmen met het VB coalities te vormen in diverse gemeentes.
In concerten voor verdraagzaamheid geloof ik niet. Ik ben en wil niet verdraagzaam zijn tegen over extreme politieke of religieuze organisaties.
Laten we niet vergeten dat Hitler op een democratische manier aan de macht gekomen is, met alle gevolgen van dien. Een machtig wapen had hij in handen doordat de politie in praktisch alle grote steden politiek achter hem stonden. Let dus op.
'Gott Mit Uns'is weer in opkomst.'God zij met ons'op nederlandse € is zo'n voorbeeld.
Zowel in de poliek als in de wetenschap spreekt god weer een woordje mee. Het blijkt dat God blijkbaar niet zo verdraagzaam is, althans een groot aantal van zijn volgelingen niet.
Als vrijdenker verafschuw ik deze ontwikkeling.
De vraag blijft hoe houden we het VB en andere extremen uit de macht en blijven we toch democraten. Een lastig probleem.

Gepost door: marcel poppe | 06-10-06

Democratie Ik begrijp absoluut niet waar men het haalt het cordon sanitaire ondemocratisch te noemen. Het is volkomen democratisch een meerderheid te vormen met een aantal partijen en zo te regeren. Zelfs al is dit gericht tegen één partij, zoals nu het BV. Na de oorlog heeft men in Italië tov de kommunisten daar tientallen jaren niets anders gedaan. En geen haan die daarnaar kraaide.
Iets anders is natuurlijk of het cordon sanitaire niet heeft meegespeeld in de groei van het VB. Maar dat je niet regeert met zo'n partij is ethisch gezien heel gemakkelijk te verdedigen.

Gepost door: André Bogaert | 06-10-06

Touw aan het cordon sanitair nee,we kunnen het no
Nee,dergelijke opvattingen diene geïsoleerd te blijvenGepost door: Lieve Ulburghs | 07-10-06

De commentaren zijn gesloten.