11-10-06

Religie en integratie (5)

In het begin van de maand had de NRC nog goed nieuws, maar dat werd een dag later in De Standaard van 7 oktober toch de kop ingedrukt: ‘Voorgeborchte blijft in de wachtkamer’.

 

De gevolgen ervan zullen velen onder ons ontgaan, maar de paus van Rome stond wel op het punt een revolutionair besluit te treffen. Hij zou namelijk het voorgeborchte afschaffen. Voor de katholieken levert aan het eind van hun leven de afrekening met god een aantal varianten op. Wie zwaar heeft gezondigd, gaat naar de hel, waar hij/zij eeuwig zal branden. Wie deugdzaam heeft geleefd, gaat naar de hemel, waar hij/zij tot het einde ter tijden zal leven in het licht van de heer. Geen 72 maagden, maar rijstpap met gouden lepeltjes. De twijfelgevallen gaan eerst een tijdje naar het vagevuur, waar zij hun zonden uitboeten vóór zij mogen opstijgen naar het hemelse licht.

 

Maar wat met kinderen die sterven vóór zij gedoopt zijn? Of met mensen die deugdzaam hebben geleefd, en die vanwege niet gedoopt, nog belast zijn met de erfzonde? Want dat is nu het probleem met de erfzonde: je kan er zelf niks aan doen, maar toch weerhoudt zij je van de hemel.

 

Voor die sukkelaars heeft de katho-kerk het voorgeborchte gecreëerd: noch vis, noch vlees, noch vuur, noch rijstpap, noch engelen, noch duivel. Maar nu stelt men in Rome vast dat in Afrika wel heel veel kindertjes ongedoopt creperen van ziekte, honger en oorlog. De missionarissen zouden hun positie op de markt enorm kunnen versterken als zij de stumpers daar ervan konden overtuigen dat hun gebroed weliswaar dood is, maar verder leeft in het goddelijk aanschijn. Dus zou men het voorgeborchte afschaffen en rekenen op gods barmhartigheid ten aanzien van de ongedoopte kinderen. Mooi, niet?

 

Probleem: werkt die afschaffing ook retroactief? En gaan dan plots al die ongedoopte baby’s van de voorbij tweeduizend jaar ineens naar de hemel? Of is er een overgangsperiode voorzien? En tot op welke leeftijd blijft men een ongedoopt kind? En zal er wel voldoende rijstpap zijn? En gouden lepels?

Paus zijn is niet simpel.

15:09 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: dwaas, goed nieuws |  Facebook |

Commentaren

FF langs geweest Hey blogmaat, ik ben hier blijven plakken op mijn ronde in de blogwereld. Groetjes.
http://blog.seniorennet.be/flora/
http://blog.seniorennet.be/kamerplanten/
http://blog.seniorennet.be/trein/
http://natuur.skynetblogs.be/
http://boorderplanten.skynetblogs.be/

Gepost door: Natuurliefhebber | 12-10-06

De commentaren zijn gesloten.