16-10-06

Arm en rijk (1)

In de Verenigde Staten vinden volgende maand niet alleen verkiezingen plaats voor de Senaat en het Huis van afgevaardigden; ook worden in verschillende staten nieuwe gouverneurs gekozen. Dat is het geval in Texas, waar vier belangrijke kandidaten volop bezig zijn met hun campagne.

 

Volgens de San Antonio Express-News wordt meer dan 40% van de totale campagne-uitgaven betaald door minder dan 125 personen. Sinds vorig jaar hebben de vier kandidaat-gouverneurs meer dan 25 miljoen dollar gekregen van sponsors, die bijdragen gaven tussen 50.000 en 850.000 $.

 

Huidig gouverneur Rick Perry heeft de afgelopen twee jaar 13 miljoen verzameld voor zijn herverkiezing. Honderddertigduizend dollar daarvan was afkomstig van bouwondernemer Bob Perry (geen verwantschap). Die was er in 2003 in geslaagd een nieuw overheidsagentschap te doen oprichten dat voortaan klachten tegen bouwondernemers buiten de rechtbank om afdoet.

 

Het zijn echt niet alleen de Republikeinen die stevige sponsors hebben. Een buitenbeentje bij de kandidaten (maar hij wordt wel serieus genomen) is de satirische auteur en folkmuzikant Kinky Friedman. Tegenstanders proberen voortdurend schandaaltjes rond hem te creëren, o.m. omdat hij het n-word (negro) heeft gebruikt, maar toch willen de andere drie kandidaten hem in hun kamp krijgen. 

101206_ch4rio

Friedman ontving de afgelopen twee jaar 850.000 $ van John McCall, die een fortuin heeft vergaard met schoonheidsproducten. Anderzijds is Friedman de enige kandidaat die het grootste deel van zijn campagnegelden kleinschalig heeft bijeengesprokkeld, nl. door de verkoop van t-shirts en sprekende poppen.

http://www.kinkyfriedman.com/

16:16 Gepost door durieux in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: texas |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.