16-10-06

Arm en rijk (2)

Een groot deel van de Texaanse bevolking zal vermoedelijk geen boodschap hebben aan de verkiezingsstrijd; zij proberen gewoon te overleven. In de regio rond San Antonio bijvoorbeeld heeft het grootse deel van de werkende bevolking wel degelijk een baan, maar toch leeft één op de tien gezinnen er  met een jaarinkomen van minder dan 10.000 $.

Volgens de regering ligt de armoedegrens voor een gezin van drie op 16.000 $ per jaar. Dat maakt statistisch dat bijna 13 % van de Amerikaanse bevolking, dat is zo’n 37 miljoen mensen,  onder de armoedegrens leeft.

 

Zelfs met zijn hoge tewerkstellingsgraad, “Texas is plagued by poverty”, zegt een onderzoekster. “Texas continues to be a low-wage, low-benefits state, and our high poverty rates and lack of health insurance reflect that.” Een kwart van de bevolking heeft er inderdaad geen ziektekostenverzekering.

In het voorbije jaar ontvingen zo’n 11.000 gezinnen in en rond San Antonio cash assistance voor gemiddeld 2.100 $ per jaar (een maandelijkse cheque voor erkende armen). Veel meer mensen, ruim 50.000, ontvingen slechts voedselbonnen ter ondersteuning.

 

Toen ik enkele jaren geleden een tijdje verbleef in de streek tussen San Antonio en de Mexicaanse grens, sloot daar de fabriek van Levi’s jeans. Vrij uitzonderlijk, bood de directie wel een soort ontslagvergoeding aan. Men kon kiezen tussen een geldbedrag of een alfabetiseringscursus. Bijna tweederde van de ontslagen arbeiders kozen voor de lessen lezen en schrijven.

16:17 Gepost door durieux in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: texas |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.