24-12-06

Noodkreet van Rudi Vranckx

Fragment: inleiding, Geesten van het avondland

Het boek is nu bijna klaar en ik krijg telefoon van Jassim uit Bagdad.

Jassim is mijn tolk en manusje-van-alles in Irak, al drie oorlogsjaren

lang. Hij was kolonel in het Iraakse leger onder Saddam

Hoessein, maar werd weggezuiverd omdat hij een sjiiet is. Jassim

is geen angsthaas. Nu huilt hij aan de telefoon, ongezien voor een

trotse Irakees. Vlak voor hem in de straten van Bagdad is de zoveelste

bom ontploft, de gruwel is op zijn netvlies gebrand. In de

straat hebben ze een vuilniszak met negen afgehakte hoofden gevonden.

‘Buitenlanders hebben dit gedaan!’ snikt hij. Hij vreest

voor het leven van zijn familie. De maand juli was een recordmaand:

meer dan 1800 doden, officieel althans. Andere bronnen

spreken over 100 per dag. Misschien moet ik dit boek maar aan

Jassim en alle anderen opdragen. Zij die steeds achterblijven,

geen geesten, maar mensen van vlees en bloed, gevangen in een

geschiedenis die ze niet zelf gekozen hebben.

 

Beste,

Enkele weken geleden kreeg ik een e-mail waar ik het even koud van kreeg: ‘Dear friend, our colleague Jassim is dead, now I am completely alone. Please help me. Ibrahim.’

Als journalist in dit werk geloof je altijd een klein beetje in je eigen onkwetsbaarheid. ‘Mijn mensen’ zou dit nooit overkomen! Ik ken de statistieken maar al te goed. 100 mensen vermoord per dag in Irak. Duizenden aanslagen, miljoenen vluchtelingen. Maar nee, toch zeker niet Jassim, de man die al bijna vier jaar lang zijn leven riskeert voor ons én die het klappen van de zweep kent.

En toen kwam het sms-berichtje van zijn zoon Zeid: ‘My father was killed in Adamiya area. By terrorists.’

Jassim en Ibrahim zijn… waren mijn tolken, ‘fixers’ in deze waanzinnige oorlog. s’Avonds overloop ik hoeveel tijd we samen door brachten, meer dan vier maanden!  Het is meer dan ik mijn eigen familie gezien heb.

Jassim laat drie grote kinderen achter en een vrouw. Van Ibrahim zijn onlangs ook al een paar familieleden vermoord. Ook hij vreest nu voor zijn leven en dat van zijn kinderen. Als journalist voel ik me vaak een nomade, ik kan komen en gaan, hit en run. Maar zij, de medewerkers in de schaduw blijven achter. Ibrahim en Zeid (de zoon van Jassim) slaan nu een noodkreet. Ze willen, moeten weg uit de waanzin. Ze rekenen op mij de journalist en vriend in het veilige België. Geld voor de gevaarlijke tocht, hulp bij een nieuwe start het eerste jaar….alleen lukt me dat niet.

Ik besef dat dit mijn aanvoelen of gevoel voor verantwoordelijkheid is, maar toch durf ik ook even aankloppen bij jullie of wie je ook maar kent.

Elke hulp, elke euro is welkom

Ik heb hiervoor speciaal een spaarrekeningnummer geopend:

744-0184865-73, op mijn naam met als vermelding Irak.

Het spreekt voor zich dat elke eurocent zal besteed worden aan de families van Jassim en Ibrahim. Hoe dit praktisch moet gebeuren, daar werk ik aan. Allicht zal dit moeizaam verlopen en misschien wel gevaarlijk zijn. Toch wil ik het proberen.

 

Met de vriendelijkste groeten

 

Rudi Vranckx

 

 

       

11:56 Gepost door durieux in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: irak, goede doelen |  Facebook |

Commentaren

Waanzin in Irak door de USA & Allies Beste Rudi, Hoe moet ik nu beginnen...ehh wat me de stoort aan de berichtgeving is de eenzijdige houding dat de " Moslim Terroristen " het weer zijn geweest. Zijn er wel moslim terroristen ? Want...Amerikanen , Engelsen en ook Joden zaaien terreur en verwarring in Irak . Als je vriend de kolonel zegt aan de telefoon dat het buitenlanders zijn dan weet hij goed waarover hij het heeft. Waarom is er op de West Europese tv zenders weinig of geen objektieve verslaggeving? Ik bedoel welke niet uit de mond van de Amerikanen en de Engelsen komt?
Bush en Co hebben er baat bij dat er geen pottekijkers zijn ( for oil and usual busines ). Denk je echt dat de arme Irakezen allemaal een hoop wapens en springtuig bezitten??? Denk je echt... neen hoor , de bezetter deelt het uit. Waarom horen wij daarover zo weinig? Waarom spreekt men hier nog over moslim terroristen als het zo klaar als een klontje is dat de Amerikanen zelf achter 11 september zitten. Waarom horen en zien we daar zo weinig van op TV? Verklaar me dat eens? Verklaar eens de bijna 1 miljoen doden in Irak , een ware volkerenmoord en waarom we er bijna niks over horen en weten!! De Lancet is niet zomaar een instuutje he. Trouwens de Amerikanen hebben het toe gegeven , alleen het is niet echt rondgebazuint. De media in de states en Engeland zijn in handen van de Neocons en dus gekleurt. Ik vrees niet alleen daar, waarom horen we hier zo weinig over deze zaken? Ook lakeien van de Bush & Cheney ? Moet er eerst nog een oorlog met Iran komen eer de ogen hier open gaan?
Graag had ik een antwoord.
Met Vriendelijke Groeten
Willy Beyens

Gepost door: Willy Beyens | 04-09-07

De commentaren zijn gesloten.