21-01-07

Het mag wat kosten

Afgelopen zaterdag zijn twintig Amerikaanse soldaten omgekomen in Irak: vijftien bij een helicoptercrash, vijf bij een overval op een vergadering met sjiieten. Tegelijk zijn in Bagdad de eerste 3.200 militairen aangekomen van de 21.500 die Bush stuurt ter versterking van het al aanwezige contingent.

Waar vinden ze al dat kanonnenvoer? Nou, simpelweg door actief te rekruteren onder de zwaksten en meest hopelozen in de Amerikaanse samenleving. Ene Sgt. White gaf in de International Herald Tribune van 23 december een voorbeeld. Een 39-jarige vrouw, die ooit als chemisch specialist had gewerkt voor het leger, "found herself down and out and living in a women’s shelter". Toen het leger weer een beroep op haar deed, tekende zij opnieuw, en werd uitgezonden naar Zuid-Korea. "’It was amazing,’ Sergeant White said, ‘to see how much change we could bring to just this one’s life.’"

Ja, dat zal wel; het zal nog meer veranderen als zij naar Irak mag.

In 2006 werd het aantal recruiters met duizend verhoogd, tot 6.500. Die kregen meteen een betere opleiding en meer financiële voordelen.

Tegelijk wordt de vijver waarin zij kunnen vissen uitgebreid. De leeftijd voor mogelijke rekruten werd opgetrokken van 35 tot 42 jaar en men gaat een hoger percentage aan nieuwelingen accepteren die slechts het laagste niveau halen op de toegangsproeven.

In totaal moet het Amerikaanse leger in 2012 een omvang bereiken van 542.400 soldaten. Dat kost niet niks. Tienduizend nieuwe militairen kosten het Pentagon jaarlijks 1,2 miljard dollar aan personeelslasten. Daarboven hebben elke 10.000 rekruten nog eens voor 2 miljard dollar aan uitrusting nodig. Die bedragen komen bij de 14 miljard dollar jaarlijks die de legertop zegt nodig te hebben om het in Irak vernielde materieel te herstellen of vervangen.

Al dat geld voor de oorlog kan niet besteed worden aan sociale programma’s of reguliere opleidingen. Zo krijg je dus een steeds grotere massa mensen, voor wie een carrière als kanonnenvlees het enige toekomstperspectief is. En die kosten bij rekrutering weer zoveel miljard, die niet kunnen besteed worden aan sociale programma’s en reguliere opleiding, dat … Enzovoort.

17:36 Gepost door durieux in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: irak |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.