02-02-07

Voorlopige hechtenis (1)

De voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies (dat is de bond van meer dan achtduizend advocaten) hield deze week zijn nieuwjaarstoespraak. In het persbericht dat de orde verspreidde staat het volgende: “Het is onaanvaardbaar dat bepaalde magistraten en politiecommissarissen [-] durven verklaren dat verdachten moeten aangehouden blijven [-] om bekentenissen te bekomen.

[-]

In België is trouwens bijna de helft van de gevangenisbevolking in voorlopige hechtenis, dus nog niet veroordeeld. Zij die voor onschuldig worden gehouden blijven in de gevangenis zitten terwijl de reeds veroordeelden al dan niet met enkelband vrij rondlopen. Dit is de wereld op zijn kop.”

Die laatste opmerking, over de enkelband, is natuurlijk een ordinaire populistische uitschuiver, maar het is goed dat nog eens de aandacht gevestigd wordt op het structurele misbruik van de voorlopige hechtenis in België.

(zie ook hieronder http://durieux.skynetblogs.be/post/3329872/een-nieuw-record)

 

Toevallig had De Standaard in de dagen daarvoor nog twee berichten die de kritiek van de voorzitter illustreren.

Op 20 januari: “Valschermspringster Els C. (22) blijft zeker nog een maand in de cel voor de moord op haar vriendin en liefdesrivale Els Vandoren uit Ranst.” Wat is hier nou de zin van? De moord vond plaats op 18 november, dus ruim twee maanden eerder. Al die tijd kon Els C. vrij rondlopen. En zou dan nu plots de aanhouding nodig zijn vanwege de ‘volstrekte noodzakelijkheid voor de openbare veiligheid’, zoals de wet vereist? Of was er plots een risico dat de verdachte nieuwe misdaden zou plegen, of zich aan het gerecht zou onttrekken, of bewijzen zou laten verdwijnen of ‘zich zou verstaan met derden’? Dat had zij dan die voorbije twee maanden wel kunnen doen.

 

Opvallend is overigens ook de terminologie van De Standaard. Els C. blijft in de cel “voor de moord op haar vriendin”. Ach zo? Heeft zij die moord gepleegd dan? Is zij daarvoor veroordeeld, of is zij alleen maar verdacht? Voor de krant lijkt de schuld vast te staan, want het bericht eindigt met: “Het is nu afwachten of Els C. door de knieën gaat”.

Door de knieën gaan = ophouden met liegen, en eindelijk bekennen.

Vermoeden van onschuld, daar doet De Standaard niet aan.

12:22 Gepost door durieux in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: justitie, de standaard |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.