02-02-07

Voorlopige hechtenis (2)

Toch bepaalt de wet ook uitdrukkelijk dat aanhouding en voorlopige hechtenis niet mogen worden opgelegd “met het oog op onmiddellijke bestraffing, noch met het oog op de uitoefening van enige andere vorm van dwang”. Je mag dus niet iemand opsluiten om hem of haar te doen bekennen. Dat is anders wel duidelijk wat De Standaard suggereert.

 

En je mag dus ook niet iemand opsluiten omdat je vindt dat hij/zij straf verdient. Maar wat dan met Philip C., de vader van de ‘doodgeschudde’ baby, die alvast voor een maand werd opgesloten door de raadkamer in Brugge? Noodzaak voor de openbare veiligheid? Bewijzen doen verdwijnen? De moeder van de baby getuigt dat zij en de andere kinderen Philip een goede vader vinden, die gedaan heeft wat hij kon toen de baby stopte met ademen.

 

Ja maar, schijnt het parket te hebben meegedeeld aan de pers, de vader had een ‘drugsverleden’. Klopt, hij rookte wel eens een joint, zegt de moeder.

Wat is daar mis mee?

Cannabis is een volkomen ingeburgerd en geïntegreerd roesmiddel, maar daarmee in verband gebracht worden is in het moralistische en repressieve denken binnen de Belgische justitie al voldoende om ‘gepakt’ te worden op drugs. Wie wel eens een joint rookt, kan best een kindermoordenaar zijn en een gevaar voor de openbare veiligheid, en in ieder geval een onverantwoordelijk figuur, die waarschijnlijk nog nieuwe misdaden zal plegen.

12:24 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dope, justitie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.