04-02-07

Commerciële gevangenissen (1)

Eind januari publiceerde het weekblad Trends een korte bijdrage onder de titel ‘Privégevangenissen: efficiënter en goedkoper’. "De uitbesteding van gevangenistaken (bouw en beheer) zou ook in België meer dan welkom zijn", schrijft de auteur. Groot voorbeeld voor hem is de privatisering van de Britse gevangenissen. Zeven procent van de gedetineerden daar bevindt zich nu al in private instellingen. Men hoeft niet bang te zijn dat dat te duur wordt, want "onderzoek toont aan dat de kostprijs van een Britse inmate in een privégevangenis 13% lager ligt dan in staatsinstellingen. De lonen liggen lager, er wordt meer een beroep gedaan op camerabewaking".

Ja, leuk voor de aandeelhouders, maar wat zijn de gevolgen voor de gedetineerden en het gevangenisklimaat? Vrij Nederland wijdde vorig jaar een serie reportages aan de zogenaamde detentieboot, die in de Rotterdamse haven mensen zonder papieren ‘huisvest’. Ook het beheer van die boot is toegewezen aan een commercieel bewakingsbedrijf. Robert van de Griend beschreef hoe hij na een zevendaagse cursus meteen aan de slag kon als bewaker op detentieboot Bibby Stockholm. Hij kreeg te maken met doorgedraaide illegalen, collega’s die niet weten waar de nooduitgang is en een incapabel management.

http://www.vrijnederland.nl/web/show/id=56031

Daarnaast (of misschien vooral) is er natuurlijk nog het principiële standpunt: het uitvoeren van strafmaatregelen en het benemen van de vrijheid van burgers is zo’n ingrijpende zaak, dat die al sinds het begin van de Verlichting is voorbehouden aan de overheid. En het is dus ook de overheid die direct aansprakelijk moet kunnen worden gesteld voor de kwaliteit daarvan.

17:29 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: justitie, vrije markt |  Facebook |

Commentaren

privégevangenissen Ik vind dat privégevangenissen in Vlaanderen tot een mogelijkheid moeten kunnen behoren om gedetineerden in onder te brengen. Het is goedkoper en efficiënter. Wel pleit ik voor een strenge en uitgebreide controle door overheidsambtenaren om regelmatig te inspecteren of alle voorwaarden worden voldaan die van te voren in een wettekst zijn vastgelegd. Ook ben ik een voorstander van een gevangenisstraf die automatisch gekoppeld is aan dwangarbeid. De strafinstelling is meteen ook een onderneming waar iedere gevangene in tewerkgesteld is. En dit in plaats van de hele dag op z'n cel naar televisie te liggen gapen. Met alle frustraties ten gevolge vandien. In die werkplaatsen kunnen dan producten gemaakt worden ten dienste van de maatschappij. Op die manier is iedereen tevreden. En in het bijzonder de belastingbetaler.

Gepost door: Andy | 20-12-09

De commentaren zijn gesloten.