05-02-07

Commerciële gevangenissen (2)

De kosten van het personeel mogen dan wel lager zijn, ook de gevangenen zelf kunnen een centje opbrengen voor de aandeelhouders.

Ga een kijkje nemen in Texas, waar zo’n 500 gedetineerden opgesloten zitten in meer dan drie commercieel gerunde faciliteiten onder het Prison Industry Enhancement programma. Zij verrichten assemblagewerk voor elektronicabedrijven en produceren verder een groot aantal zaken die men aan andere bedrijven kwijt kan, van ramen tot onderdelen voor luchtkoelinstallaties. Voorstanders wijzen erop dat gedetineerden zo werkervaring opdoen, wat recidive moet helpen voorkomen.

 

Het is vooral een buitenkans voor de bedrijven die met de gevangenissen in zee gaan. Het gevangenisbedrijf in Lockhart, bijvoorbeeld, huurt het ruime industrieterrein van de staat Texas voor 1 dollar per jaar. Zijn arbeiders hoeven geen vakantie of ziekteverlof, zij dagen steeds op tijd op, solliciteren niet elders, en worden amper met het minimumloon betaald. Kassa!

 

De vakbonden echter klagen dat de gevangenisfabrieken het werk stelen van de gewone industrie-arbeiders. Terwijl  het gemiddelde loon in Texas voor assemblagewerk rond de 12,85$ per uur ligt, verdienen de gedetineerden van Lockart 6 to 8 dollar bruto. Niet dat zij daar veel van overhouden, want de states kunnen tot 80% van het loon inhouden voor de kosten van room and board, verblijf en voeding. Texas legt beslag op zo’n dertig tot zestig procent, die het besteedt aan de gerechtskosten, slachtofferhulp en steun aan de familie van de gedetineerde.

 

De meeste gedetineerden willen graag werken, om de verveling tegen te gaan, en om wat te verdienen voor de huur van de tv of kleine bestedingen in de kantine. De bedrijven echter die met de producten van gevangenisarbeid de markt opgaan, zijn te vergelijken met degene die profiteren van kinder- of slavenarbeid in Afrika, Azië of Zuid-Amerika. En dat is juist iets waar de overheden zich in West-Europa officieel tegen verzetten.

14:55 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: justitie, texas, vrije markt |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.