07-02-07

A Pendulum Shift

Niet alleen de industriële activiteiten van gevangenissen liggen er onder vuur (http://durieux.skynetblogs.be/post/4137334/commerciele-gevangenissen-2), ook het hele gevangeniswezen zelf in Texas lijkt op de helling te staan, meent de San Antonio News Express. En de redactie stelt zich de vraag: kan a state that’s become almost synonymous with incarceration worden tot the next Massachusetts?  (Massachusetts is voor de rednecks het afgrijselijke voorbeeld van een staat die gedomineerd wordt door hoog opgeleide, goed verdienende liberals.)

 

Toch zeggen nu zowel Republikeinen als Democraten in de justitiecommissies van de staat dat nog meer gevangenissen bijbouwen alleen maar zal leiden tot nog meer gedetineerden. Nadat Texas twintig jaar geleden het grootste bouwprogramma ooit voor gevangenissen ontwikkelde, zat het afgelopen najaar al weer boven zijn celcapaciteit. In staatsgevangenissen en huizen van bewaring (‘arresthuizen’) zaten toen 154.000 mensen opgesloten. Daarnaast huurde de staat nog eens tweeduizend bedden in private and county jails. (Er zijn in elke staat ook nog federal prisons, maar die hebben weinig te maken met het justitiebeleid van die staat.) Het beste wat de overheid als oplossing kon verzinnen, was de bouw van nog eens drie gevangenissen, goed voor 5.000 gedetineerden. Voor twee ervan zou de staat zorgen, de constructie en het beheer van de derde zouden gegund  worden aan een privé-onderneming.

 

De justitiecommissies komen nu met de ophefmakende uitspraak: “Prison should not be the first option for non-violent offenders.” Zo blijkt bijvoorbeeld dat nu 59 % van de gedetineerden chemically dependent is en dat er in de staatsgevangenissen 5.500 repeat drunken drivers zitten. En het is niet zo dat deze mensen met een drugsprobleem geen gewelddadige delicten kunnen hebben gepleegd, maar slechts vijf procent ervan heeft toegang tot behandeling of rehabilitatieprogramma’s. De rest zit gewoon opgesloten.

Dat heeft ook te maken met het feit dat de parole boards, zelfs naar hun eigen doelstellingen, veel te weinig voorwaardelijke invrijheidstellingen toestaan. Deels ligt dat aan het gebrek aan opvangprogramma’s, maar meer nog aan de mentaliteit dat wie betrapt is op een overtreding, moet zitten.

Een poging om van die mentaliteit afstand te doen, noemt de krant a pendulum shift.

 

6

 

 

 

 

 

Inmates at the Diagnostic Unit, the first stop for all inmates entering the Texas prison system, wait in their underwear to be processed. The process, frightening for inmates who have been incarcerated for the first time, is common place for veterans of the system, who have been treated the same much of their adult lives while being imprisoned.

 

16:37 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: justitie, texas |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.