12-02-07

‘Drugs’

De Standaard wist vorige week te melden: “De achttienjarige Kenny B. had niet alleen gedronken, maar ook drugs genomen.”

 

Relevante informatie, want de zogenaamde Kenny B. is bekend geworden omdat hij aan zinloos geweld doet. En dan verklaart dat ene zinnetje veel.

Met ‘drinken’ wordt immers niet bedoeld ‘vocht tot zich nemen’, maar alcohol gebruiken. Gebruik van het roesmiddel alcohol valt onder het eufemisme ‘drinken’. Maar ‘drugs nemen’, dat is wat anders. Zuipen, dat kunnen ze begrijpen bij de krant, maar drugs, dat is toch het gevaarlijke spul dat losers agressief maakt? Heroïne, crack, hasj, coke enzo. O ja, en xtc natuurlijk, ook een gevaar voor onze jeugd.

 

Maar wat is een drug nou eigenlijk? Een drug is gewoon een psychotrope stof, dwz. een middel dat wijzigingen teweegbrengt in de gemoedstoestand of in de geestelijke functies van de consument. Sigaretten met hun nicotine zijn dus een drug, net als bier met zijn alcohol. Toch denkt niemand eraan die twee veel gebruikte middelen op één hoop te vegen. Waarom dan wel zo diverse en verschillend werkende producten als heroïne, amfetamine of cannabisproducten als één gevaarlijk en verwerpelijk fenomeen behandelen?  Een joint werkt helemaal anders dan speed, heroïne heeft een ander effect dan crack. Hoe kan men ooit tot een verstandige benadering komen van de consumptie van diverse roesmiddelen, als er geen onderscheid gemaakt wordt tussen de producten? De Standaard past gewoon in die Vlaamse onwetende, bekrompen, moralistische en repressieve houding van: ‘Drugs, dat is slecht, weg ermee! En neem nog een pintje van me.’

 

Dat betekent niet dat de consumptie van bepaalde drugs geen factor kan zijn in situaties die vreselijk uit de hand lopen. Het berichtje op de pagina ernaast, ‘Meisje van dertien dealt voor verslaafde ouders’, is daar een voorbeeld van. Maar opnieuw: dat erge feit ‘verklaren’ door het ‘nemen van drugs’ is een stompzinnige reductie van de werkelijkheid.

 

10:03 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: de standaard, dope |  Facebook |

Commentaren

DRUGS in de media De connotatie van drugs, die in het leven geropen werd in de jaren '50 (met belachelijke campagnes waarvan de uitvinders vermoedelijk psychotischer waren dan bvb een gederailleerde junk), zal helaas nooit echt meer verdwijnen bij de infotaintment-slikkende burger alla VTM-pattattenzak...

Ignorance is dangerous. But it is also convenient...

Gepost door: Valduc | 13-03-07

De commentaren zijn gesloten.