15-02-07

Heroïne uitdelen

Vorige week kopte De Standaard: ‘Luik deelt medische heroïne uit’. De metro had zelfs ‘Luik deelt gratis medische heroïne uit’. Is dit bewuste stemmingmakerij, of gewoon volgehouden stompzinnigheid van de eindredactie? (zie ook al http://durieux.skynetblogs.be/post/3155588/een-drugsplan-vakkundig-kraken)

(Gratis) uitdelen roept toch het beeld op van Zwarte Piet die pepernoten en snoep uitstrooit, of een actiegroep die witte ballonnen uitdeelt aan voorbijgangers.

In het artikel zelf wordt wel correct geschreven over “de verstrekking van heroïne onder medische begeleiding”,  maar de kopenmakers van de kranten blijven blijkbaar toch onder de indruk van de steeds terugkerende platte vergelijking met alcoholisten die van ons belastinggeld een fles jenever krijgen.

 

In alle steden waar medische heroïneverstrekking plaatsvindt gaat het echter om wat anders. De cliënten zijn steeds een beperkte groep van zwaar zieke mensen, met een verslaving van vaak tientallen jaren. Hun lichaam en geest zijn inmiddels zo aangetast door een levensstijl die draaide om verboden roesmiddelen, dat niemand verwacht dat zij ooit nog eens ‘normaal’ lichamelijk en sociaal zullen functioneren. Niet voor niets zei een van de artsen van het programma in Amsterdam ooit cynisch: het is eigenlijk een vorm van stervensbegeleiding. Bestrijding van overlast en veel voorkomende criminaliteit door de verslaafden is inderdaad ook een doelstelling, maar het idee dat deze mensen ooit nog zullen ontwennen, is juist helemaal verlaten.

16:10 Gepost door durieux in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: dope, de standaard |  Facebook |

Commentaren

Stervensbegeleiding Fantastisch. De ethisch progressieve beleidsmakers komen tot het inzicht dat alles gefaald heeft. Psychotherapie, psychiatrie, methadon, opvang, ... en omdat zij goed in staat zijn om de maatschappelijke realiteit onder ogen te zien, werken zij analoog aan euthanasie een stervensbegeleidingsproject uit. Heroïne onder medische begeleiding.
Hoewel ik niet denk dat de verslaafden in kwestie daarvan snel zullen sterven, als het medisch verantwoord gebeurt. Het is eerder de langzaam tergende dood.
Ja, wat moeten we dan aanvangen?
Law and order? Dat zal de zaak niet veranderen voor zij die al verloren zijn, maar het kan wel redden wat nog niet verloren is gegaan. En daar valt toch wel iets voor te zeggen.
Toegeven aan het kwaad? Dat is voor gedateerde wereldvernieuwers van mei'68, die nu voor het merendeel cynisch en ontredderd zijn en waarvan sommigen nauwelijks hun eigen leven in de hand kunnen houden, maar die wel het huidige beleid vormgeven.
Misschien tegenover de onmacht op de maatschappelijke realiteit zich op God verlaten. Die kan wonderen doen.
Ethisch progressieve mensen zijn daar natuurlijk veel te ijdel voor en hun ongemak slaat al snel om in agressie als ze driemaal op een dag het woord God horen buiten de context van 'Godverdomme', maar voor een drugsverslaafde die alles verloren is en in de goot ligt, gebeurt er soms wel eens een wonder als hij naar de hemel kijkt en zegt: 'God, hoe is het zover kunnen komen?'

Gepost door: Theorix | 26-02-07

De commentaren zijn gesloten.