26-03-07

Oorlogsjournalistiek

Joris Luyendijk is jarenlang correspondent Midden-Oosten geweest voor o.m. de Volkskrant en NRC Handelsblad. U kan hem ook vorig jaar op tv gezien hebben, als presentator van het uitstekende Zomergasten.

http://www.jorisluyendijk.nl/

 

In Le monde diplomatique publiceert hij nu een kort stuk om aan te geven hoe moeilijk het is voor een journalist om de realiteit van een dictatuur of een oorlog weer te geven aan een (westers) publiek dat die realiteit niet ondervindt.

 

Zo bijvoorbeeld het woord ‘bezetting’ of ‘bezette gebieden’, wanneer het gaat over Palestina. Is het omdat men zich hier de draagwijdte van de term niet kan voorstellen, dat steeds weer druk wordt uitgeoefend op de Palestijnse Autoriteit dat zij zich ‘voldoende inzet tegen het geweld’?  Toch wordt haast nooit aan de Israëlische overheid gevraagd of zij zich wel ‘voldoende inzet tegen de bezetting’. In het Westen heeft iedereen wel een beeld van wat ‘de terroristische dreiging’ is. Maar hoe de terreur verklaren die schuilt achter het woord ‘bezetting’?

In welk jaar ook, schrijft Luyendijk, is het aantal Palestijnse burgers dat gedood wordt wegens de Israëlische bezetting minstens drie maal hoger dan het aantal Israëlische burgers  dat omkomt door aanslagen. Toch schrijven die westerse correspondenten wel over ‘bloedige terreuraanslagen’, maar nooit over de ‘bloedige bezetting’.

 

http://www.monde-diplomatique.fr/2007/03/

15:54 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bevrijdt palestina, media, taal |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.