27-03-07

Ni-ni

Door een incident in Parijs is de afgelopen dagen in Frankrijk een hele discussie losgebarsten over mensen zonder papieren. Meer bepaald gaat het over mensen zonder geldige verblijfsdocumenten, die wel regulier schoolgaande kinderen hebben.

Net zoals in België en Nederland, is er in Frankrijk vaak een grote en invloedrijke mobilisatie van scholen, ouders en activisten, wanneer schoolgaande kinderen met hun ouders uitgewezen dreigen te worden. Dat leidde er zelfs toe dat in oktober 2005 toenmalig minister van Binnenlandse Zaken (nu presidentskandidaat) Nicolas Sarkozy de opdracht gaf geen gezinnen uit te zetten vóór het einde van het schooljaar, wanneer er in dat gezin een kind was dat al enkele maanden op school zat.  Toen het einde van het schooljaar naderde, in juni 2006, gaf hij aan dat hij een beperkt aantal individuele gezinnen met schoolgaande kinderen zou regulariseren.

Binnen de kortste keren hadden 33.538 ouders een verzoek tot regularisatie gedaan. Slechts 6924 van hen kregen een verblijfsvergunning.

Wat dan met die andere 26.600? Zij hebben het land niet vrijwillig verlaten en zijn ook niet uitgezet. Vaak krijgen zij de steun van oudercomité’s, schooldirecties en het stevige activistennetwerk Réseau éducation sans frontières. Veel van deze gezinnen worden nu ni-ni genoemd: ni expulsable, ni régularisable.

In 2003 suggereerde een overheidsstudie dat er in Frankrijk wel eens 18.000 gezinnen, ofwel zo’n 62.000 mensen zonder geldige verblijfsdocumenten zouden kunnen zijn – en allemaal in de praktijk niet te ‘verwijderen’.

De getallen liggen in Frankrijk misschien hoger, maar ook in België en Nederland is op die manier een onderklasse aanwezig, die officieel niet bestaat en dus geen rechten heeft, maar hier wel woont en probeert een leven op te bouwen en kinderen een schoolopleiding te geven.

21:56 Gepost door durieux in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kinderen zonder papieren, gedogen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.