13-05-07

Doodstraf (5)

Afgelopen donderdag, toen hij al in de dodencel zat om enkele uren later terechtgesteld te worden, is Jose Angel Moreno alsnog (voorlopig) gered. Moreno was in 1987 ter dood veroordeeld wegens ontvoering en moord.

Twee weken geleden echter had het Amerikaanse Supreme Court op één dag drie doodvonnissen van het hoogste gerechtshof van Texas vernietigd. Het motief was dat indertijd de lagere rechtbanken hadden gehandeld volgens richtlijnen die intussen ongrondwettelijk zijn verklaard. Aan de juryleden was toen immers niet meegedeeld dat zij verzachtende omstandigheden in aanmerking mochten nemen om de verdachte zijn leven te sparen. Sinds 1991 is het verplicht de jury daarop te wijzen.

Moreno’s advocaten baseerden zich nu naar de drie uitspraken van het Supreme Court, en bereikten zo dat het proces van hun cliënt zal worden overgedaan. In Texas zouden op dit ogenblik nog 47 andere gedetineerden die in death row op hun executie wachten in aanmerking komen voor een herziening van hun vonnis omdat de jury indertijd “misunderstood clearly established law” toen zij hen veroordeelde.

17:30 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: texas, justitie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.