13-05-07

Doodstraf (6)

De Amerikaanse rechtssocioloog Lawrence Friedman heeft al meer dan dertig jaar geleden gewezen op de cynische gevolgen van deze procedureslagen rond de doodstraf.

Sinds de jaren 1960 wordt de Amerikaanse publieke opinie immers afwisselend gedomineerd door voor- en tegenstanders. Terdoodveroordelingen worden vaak niet uitgevoerd, vanwege het grote aantal beroepsmogelijkheden, maar ook petities, demonstraties en gebedsstonden, allerlei oponthoud en uitstel. Enfin, u kent het van film en televisie. Resultaat is dat ter dood veroordeelden gemiddeld zes tot acht jaar (soms wel eens meer dan twintig jaar) in death row zitten te wachten op hun executie die misschien (n)ooit zal komen. In februari 2006 raakte bekend dat een 78-jarige veroordeelde al 26 jaar in San Quentin, California, in de dodencel zit.

Dit fenomeen heeft er zelfs toe geleid dat in 1989 het Europees Hof voor de Rechten van de Mens aan Engeland verbood de ter dood veroordeelde Duitser Jens Soering uit te leveren aan de VS, niet omdat de doodstraf een ‘onmenselijke behandeling’ zou zijn, maar wel het ongelimiteerde verblijf in death row (EHRM, 7 juli 1989, Soering t. Verenigd Koninkrijk - appl. no. 14038/88). Soering, die inmiddels al twintig jaar achter de tralies zit in Brunswick, Virginia, ontkent overigens op zijn website dat hij de moorden gepleegd heeft waarvan hij werd beschuldigd: http://www.jenssoering.com/

17:32 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: justitie, texas |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.