14-05-07

Geheugen (2)

Je voelt het al aankomen: met “de massamoorden die men misschien had kunnen vermijden” is de link gelegd naar de geschiedenis van de holocaust, maar ook met de individuele en collectieve herinnering daaraan. Die verwijzingen zijn nogal zionistisch getint (positieve effecten van de holocaust zijn, volgens Motzkin, onder andere de versterking van de joodse identiteit en de vorming van de staat Israël). Wie deze blog een beetje gevolgd heeft, weet ik dat het zionisme een verwerpelijke ideologie vind, maar daar gaat het hier niet om.

 

Waar het Motzkin om te doen is, is het onderscheid tussen geschiedenis en herinnering. Hij schrijft verder: “... vandaag is er de tendens om herinneringen in verband te brengen met het heden, eerder dan met het verleden. De oorspronkelijke ervaring kan zelfs verdwijnen, verpletterd onder het gewicht van de heropbouwende en interpretatieve activiteit van het geheugen. Een theorie van het geheugen die zegt dat herinneringen reconstructies zijn, zal moeten vaststellen of een bepaalde herinnering een reconstructie is van een oorspronkelijke ervaring, of juist de herinnering aan een voorgaande reconstructie. Als ik aan mijn oma denk, die gestorven is in 1950, herinner ik mij dan werkelijk mijn oma of de laatste keer dat ik mij haar heb herinnerd? Wanneer een collectief zich een bepaalde historische gebeurtenis herinnert, herinnert zij zich dan werkelijk die gebeurtenis of haar herinnering aan die gebeurtenis? De metafoor van het magazijn van de herinneringen is vervangen door die van de herinnering als recuperatie: de idee van een latente en onbewuste herinnering heeft de plaats gelaten aan een visie op de herinnering als een strategie van doorlopende interpretatie, die in belangrijke mate bewust is.”

 

De rest van het verhaal ontgaat mij nogal, maar dit vind ik nou fascinerend: dat iemand zo kan aanzetten tot nadenken over wat het betekent dat je je zaken herinnert.

19:56 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: denken |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.