20-05-07

Gezond verstand

De Morgen had de afgelopen week nogal wat aandacht voor ‘drugs’.  Het begon op maandag op pagina 2 met de kop ‘Jongeren die thuis alcohol krijgen, hebben minder drankproblemen’.

“Uit Brits onderzoek blijkt dat 15- en 16-jarigen die thuis alcohol mogen drinken minder kans lopen om een drankprobleem te ontwikkelen.”  De krant noemt dit een ‘opmerkelijk resultaat’.  Nou, dat lijkt mij niet. Het is toch de evidentie zelf dat wie dingen leert in een vertrouwde en veilige omgeving (laten wij ervan uitgaan dat het gezin in principe een vertrouwde en veilige omgeving is), dat beter zal doen dan wie opgejaagd of onderdrukt wordt.

Alcohol is –in vrijwel al zijn vormen- een maatschappelijk breed aanvaarde drank, die tegelijk een maatschappelijk breed aanvaarde drug is. Heel veel zaken in verband met adequaat maatschappelijk functioneren leren jongeren thuis. Nadien kunnen zij zich nog altijd afzetten tegen de lessen van hun ouders of oudere broers en zussen, maar je zou toch niet willen dat vijftien- en zestienjarigen alleen in en van hun eigen peer group leren hoe zij zich maatschappelijk moeten opstellen?

Bovendien zoekt ieder mens vroeg of laat, vaak of zelden, een roes. De middelen daartoe zijn zeer verscheiden: van godsdienst tot snel rijden, van dans tot sex. Ook de inname van natuurlijke of synthetische psychotrope stoffen kan daarbij helpen. Alcohol is zo’n stof, en het is goed dat men daarmee kan leren omgaan, zonder angst voor ontdekking en bestraffing. Dat betekent niet dat jongeren niet onder elkaar moeten kunnen experimenteren, maar liefst met de zekerheid dat als zij de zaak even niet helemaal meer onder controle hebben, er opvang is en zij erover kunnen praten. Leren doe je in belangrijke mate door feedback te krijgen. En op zaken die je verborgen moet houden, krijg je geen reactie.

Daarom is het verstandig ook het gebruik van een wijd verspreide drug als cannabis te decriminaliseren. Als men erover klaagt dat het problematische cannabisgebruik toeneemt, heeft dat misschien ook wel te maken met de sfeer van repressie in België, die er nu niet meteen toe aanzet om rustig met wiet en hasj te leren omgaan.

 

22:19 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dope |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.