20-05-07

Groot licht

Cathy Galle is bovendien niet echt een groot licht, vrees ik. Verderop schrijft zij dat de Verenigde Staten de cocaïnehandel in Colombia aan banden willen leggen door de cacaotelers aan te pakken. Nu werd inderdaad cacao in het begin van de zeventiende eeuw in Europa beschouwd als een exotische drug, maar men maakt toch echt geen cocaïne op basis van cacao, hoor.

Een ander genie mag het stuk afsluiten, maar van hem weten wij dat hij al jaren de redacties verblijdt met zijn scherpzinnige analyses: de onvermijdelijke Brice De Ruyver. Eerst geeft hij eindelijk toe dat het verstandig is legale productiekanalen op te zetten voor allerhande nu illegale drugs, maar dan schrijft Galle als uitsmijter: “Niet dat de drugshandel ooit volledig uit te roeien is. ‘Ik ben ervan overtuigd dat de kans dat dit gebeurt nagenoeg nihil is. Wat niet wil zeggen dat we niet moeten blijven proberen.’”

Natuurlijk is de drugshandel niet uit te roeien. Al heel de geschiedenis van de mensheid nemen mensen (en overigens ook behoorlijk wat andere diersoorten) roesmiddelen tot zich. En dus is er altijd gehandeld in roesmiddelen. Waar er vraag is, zal er altijd geprobeerd worden om aan die vraag te voldoen. De Ruyver verbindt echter aan de vaststelling dat de handel niet zal verdwijnen, de conclusie dat je hem wel moet blijven bestrijden. Dat is zoals de oorlog in Irak: vrijwel iedereen stelt nu vast dat die oorlog niet te winnen is, maar toch worden er steeds meer miljarden in gepompt. Het enige resultaat is dat er nog meer slachtoffers vallen. Slim, hoor, De Ruyver.

22:26 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dope |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.