06-06-07

Goed bestuur

De Morgen had afgelopen weekend, meer dan paginagroot, een larmoyant verhaal over het afscheid van Bob Pleysier als algemeen directeur van Fedasil. Fedasil is het Belgische agentschap voor de opvang van asielzoekers. Volgens Pleysier en de krant is het feit dat zijn contract niet verlengd wordt eigenlijk een politiek manoeuvre van de Franstalige kabinetschef van PS-minister Dupont. Expliciet stellen zij ook dat een poging “om aan te tonen dat Fedasil slecht wordt bestuurd” mislukte.

 

Ik heb toch zo mijn twijfels, gebaseerd op persoonlijke ervaring.

In oktober 2005 publiceerde Fedasil een advertentie waarin gevraagd werd om een ‘verantwoordelijke studiedienst’. Ik had net voor een aantal overheden in België twee grote projecten afgerond op het gebied van kennisontwikkeling en -verspreiding, en ik keek wat uit naar een nieuwe opdracht. Ik solliciteerde.

Op 15 februari 2006 (vier maanden later dus) kreeg ik de mededeling dat “wij hebben besloten u niet te weerhouden voor verdere deelname aan de selectietest”. Minder dan een week later werd mij dan een nieuwe brief gestuurd met de mededeling dat “wij u graag uitnodigen voor een selectietest” voor de functie van ‘verantwoordelijke studiedienst’. Die ‘test’ bleek een lang gesprek te zijn, in het Nederlands en het Frans, met een zwaar samengestelde commissie. Een maand later, 20 maart 2006, werd mij geschreven: “Geachte Menheer (!) ... moeten wij u echter moeten meedelen dat werd besloten uw kandidatuur niet te weerhouden”.

Weer een maand later, eind april 2006, verscheen een nieuwe vacature-advertentie van Fedasil. Daarin werd gevraagd om een adjunct-directeur ‘strategische diensten’. Wat zat er o.m. in deze persoon zijn/haar takenpakket? De verantwoordelijkheid voor de studiedienst, de functie waarvoor dus even eerder nog een vijf maanden durende procedure had gelopen. Het hele zaakje intrigeerde mij, en ik reageerde opnieuw. Eind juli 2006, dus weer drie maanden later, kreeg ik het bericht “... was er vertraging opgetreden in de voortgang van de selectieprocedure ... heeft de minister beslist om binnen Fedasil een herstructurering door te voeren waarbij de functie in kwestie een andere plaats zou krijgen ... niet langer zinvol de lopende procedure voort te zetten.”

Kortom, de twee sollicitatieprocedures, die samen uiteindelijk toch acht maanden aansleepten, bleken te gaan om niet-bestaande functies. Maar slecht bestuur?

Ja, als je twee keer na elkaar, tegen de wil in van je voogdijminister in je organigram functies creëert en openstelt, dan is dat dom en slecht bestuur.

18:25 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: zonder papieren |  Facebook |

Commentaren

goed bestuur Toevallig weet ik wat meer over de toedracht rond deze selecties.
De adjunct directeur-generaal, Marc Xhrouet(PS signatuur), had op verzoek van het kabinet ( Mr. Liebermann PS) de directie opvang sterk uitgebreid. De inspectie van financiën stribbelde eerst wat tegen, maar gaf uiteindelijk toe onder druk van het kabinet.
Mr. Xhrouet had echter de recrutering reeds gelanceerd, waardoor dit start-stop gedrag waargenomen buiten Fedasil.
oa. voor een adjunct-directeur strategische diensten.
Tijdens de recrutering, besliste het kabinet de beruchte mandaatfuncties in te voeren. Hiertoe werd de top van het organigram hertekend.Dit gebeurde door het kabinet zonder overleg met de directeur-generaal, wel met de adjunct-DG.
De oorspronkelijke bedoeling was Pleysier te vervangen door Xhrouet.
Echter Pleysier kwam in de selecties zo goed en Xhrouet zo slecht uit de verf, dat de PS maar besliste van Xhrouet uit circulatie te nemen. Hij kreeg een directeurspost binnen de "mutualités socialistes".
Niet getreurd, met Kuntziger had de PS een tweede ijzer in het vuur.
Wat druk van de PS op haar leden in het selectiecommittee, en het initiële rapport werd aangepast en Kuntziger werd ex-aequo geplaatst.
Pleysier moest de plaats ruimen en alle middelen waren goed tot en met een illegaal koninklijk besluit.
De motivatie van de minister (lees kabinet, lees liebermann) in het KB was verhelderend.
De eentalige Kuntziger,(die tot dan toe voornamelijk uitblonk in het invoeren van ellenlange, onwerkbare procedures), werd operationele kwaliteiten toebedicht.
De tweetalige Pleysier werd een gebrek aan communicatieve capaciteiten toegedicht( want hij papegaaide niet mooi de woorden van Liebermann na).

Het siert Mr. Pleysier dat hij jarenlang heeft geprobeerd om de willekeur van het PS kabinet te beperken. Hiervoor betaalt hij nu de prijs.


Gepost door: fedasil insider | 09-06-07

Reactie op het originele bericht: ik heb meegedaan aan dezelfde selectieprocedure voor een verantwoordelijke studiedienst bij Fedasil en werd aangeworven voor de functie. Dat het om een niet-bestaande functie zou gaan, is dus een vergissing.

Gepost door: bieke machiels | 30-08-07

De commentaren zijn gesloten.