14-06-07

Roken en drinken

Het feit dat het bestuur van het land nu voor een tijd stilligt, mag niet doen vergeten dat de morele campagne over jongeren en roesmiddelen in de media gewoon doorgaat. Op 9 juni kopte De Morgen op de voorpagina: 'Jongeren beginnen op dertiende met roken en drinken - op veertien jaar is sigaret dagelijkse gewoonte'.

 

Het stukje eronder begint echter zo: “Gemiddeld grijpen scholieren op hun dertiende naar hun eerste sigaret en pint. Eén à twee jaar later experimenteren ze met drugs. (En die eerste sigaret en pint, zijn dat geen experimenten met drugs dan?) Nog geen jaar na hun eerste sigaret is het roken een dagelijkse gewoonte geworden. Tussen de 14 en 21 procent van de 15/16-jarigen rookt dagelijks.”

 

O, die jongeren uit de kop van het artikel, voor wie de sigaret een dagelijkse gewoonte is, maken dus eigenlijk maximaal ongeveer een vijfde van de totale leeftijdsgroep uit. Verder stelt het artikel nog eens expliciet: “Naargelang het geciteerde onderzoek rookt 14 tot 21 procent dagelijks, terwijl 8 tot 11 procent occasioneel rookt.” Dat is toch wat anders dan “Gemiddeld grijpen scholieren op hun dertiende ...”,

 

Hetzelfde verhaal over de 'drugs': “In het gros van de gevallen gaat het om cannabis. Elf procent van de 15/16-jarigen bedient zich daar af en toe van.” Gemiddeld experimenteren scholieren op hun vijftiende met drugs? Ja hoor, elf procent, af en toe.

 

Wanneer de combinatie jongeren en roesmiddelen ter sprake komt, verdwijnt bij veel mensen nog steeds elk gevoel voor nuance. Ook bij (BDB) van De Morgen slaat dan blijkbaar de verdwazing in alle hevigheid toe. Wat wil de krant eigenlijk bereiken met dit soort stompzinnigheid op de voorpagina?

18:30 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dope, dwaas, media |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.