21-06-07

Intelligent en gelukkig?

De Volkskrant had vandaag een intrigerend bericht:

“Oudste kinderen intelligenter

OSLO/WASHINGTON - Oudste kinderen zijn vaak iets intelligenter dan hun jongere broertjes en zusjes. Dat blijkt uit een analyse van de IQ-tests van bijna een kwart miljoen Noorse broers en zussen van achttien en negentien jaar oud.

Het oudste kind in het gezin blijkt circa twee IQ-punten intelligenter dan het tweede. Wetenschappers die het onderzoek publiceerden in het blad Science, zeiden dat het verschil in intelligentie mogelijk het gevolg is van de hulp en zorg die de oudste kinderen bieden aan de jongsten.

Gemiddeld bleek een eersteling een IQ te hebben van 103,2 punten. Tweede kinderen scoorden 101,2 punten en derde bleken niet meer dan gemiddeld 100 punten te halen.”

Zelf ben ik de oudste van drie. En ik beschouw mijzelf als significant intelligenter dan de andere twee, die overduidelijk gecharmeerd zijn van het racisme van het Vlaams Blokbelang. Ik had er nooit in deze termen over nagedacht, maar racisme getuigt volgens mij niet van grote intelligentie. Ik heb bovendien de hoogste diploma’s en de meest prestigieuze baan.

Maar dan is de volgende vraag: wat heb je aan die intelligentie? Ben je daar gelukkiger mee? Een van de twee anderen is al enkele jaren duidelijk ongelukkig. Wat hij dacht te bereiken heeft hij  op zeer korte tijd verloren: gezin, huis, carrière. De andere baadt in weelde, zoals dat heet, maar zij is het vrouwtje van, en als zijn welstand eindigt, is het vermoedelijk ook afgelopen met die van haar. De zeldzame keren dat ik haar zie, presteert zij als gastvrouw, en zij stuurt regelmatig een kaartje uit extreem verre landen, maar ik heb eigenlijk nooit de indruk dat zij, nou ja, gelukkig is.

Stel nou dat ik de intelligentste ben. Wat heb ik daar aan? Ben ik gelukkiger? Tja. Soms zegt men mij: mensen die minder begrijpen, zijn hulpelozer, en daardoor ongelukkiger. Het zou kunnen, maar word je gelukkiger als je meer begrijpt?

21:57 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: denken |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.