01-08-07

Juryrechtspraak

320_dames_en_heren_van_de_jury
 
 

De Nederlandse minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin, heeft onlangs bekendgemaakt dat Nederland geen systeem van lekenrechtspraak zal invoeren in strafzaken. België kent zo iets wel, in assisenzaken: een jury van 'gewone burgers' krijgt de hele bewijsvoering mondeling voor zich, en mag dan onder elkaar beslissen over schuld of onschuld van de beklaagde.

 

Een verstandig besluit is dat van de Nederlandse minister. Recht spreken is een ernstige bezigheid, die je niet moet toevertrouwen aan hobbyisten. Bovendien krijgen assisenprocessen zeer veel media-aandacht, en dat zet de deur open voor ranzige populistische shows van pleiters als een Jef Vermassen. Criminologen, strafrechtjuristen, reclassering en dergelijke hebben de afgelopen veertig jaar veel moeite gedaan om een genuanceerd en complex beeld van delinquenten ingang te doen vinden. Daar blijft meestal niets van over in het platvloerse demagogische betoog van zo'n advocaat. De gevolgen zijn er ook naar: in 2006 sprak een jury twee mannen vrij die de verkrachter van een van hen en diens echtgenote hadden gedood. In 2004 werd een man vrijgesproken die zijn vrouw met acht messteken had gedood omdat hij dacht dat zij hem bedroog met een ander. Als je maar pathetisch genoeg wordt, kan je van zo’n jury blijkbaar alles gedaan krijgen. Een clown als Vermassen gaat zich bovendien inleven in zijn rol van BV, en komt nu te pas en te onpas over van alles en nog wat zijn zegje doen.

 

Toch zijn er ook verstandige mensen die niet zo negatief zijn. De bekende juridisch journalist Lex van Almelo heeft recent een boek gepubliceerd, Dames en heren van de jury. Daarin onderzoekt hij, overwegend aan de hand van Belgisch assisenmateriaal, wat het belang en het nut van de invoering van juryrechtspraak zou kunnen zijn in Nederland. Zeer lezenswaard.

 

http://www.inmerc.nl/product.php?id=32&cid=&artikelno=5422

18:52 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: justitie, nederland |  Facebook |

Commentaren

ralito

Gepost door: bleh | 20-09-10

De commentaren zijn gesloten.