02-08-07

Televisie

De International Herald Tribune had gisteren een stuk over de verspreiding van televisietoestellen in Afghanistan. Ten tijde van de Taliban was televisiekijken verboden, maar nu heeft al 19% van de huishoudens een toestel. Dat is opmerkelijk, aangezien maar 14% van de bevolking toegang heeft tot openbare electriciteitsvoorziening.

 

Maar  daarmee kan Afghanistan zich wel tot de beschaafde volkeren beginnen te rekenen. Of, zoals de IHT het formuleert: de Afghanen zijn nu geheel in beslag genomen door “much of the same escapist fare that seduces the rest of the world: soap operas that pit the unbearably conniving against the implausibly virtuous; chefs preparing meals that most people would never eat in kitchens they could never afford; talk show hosts wheedling secrets from those too shameless to keep their troubles to themselves”. Ja, dat is toch exact wat er ook in noordelijk België op tv is.

 

De vrouwen, die nog steeds niet buiten mogen, bekijken de soaps thuis. Voor de mannen is het een sociaal gebeuren, lekker in groep onderuit gehangen voor de buis, met een bak rijst bij de hand. Binnenkort begint de uitzending van de Amerikaanse serie '24', vermoedelijk gedubd in het Dari. Is het erg dat de boeven in die serie moslims zijn? Niet echt, volgens focus groups die bevraagd werden, zo lang het maar geen Afghanen zijn.

 

20:16 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.