02-08-07

Tequila

CO2-uitstoot, broeikaseffect, opwarming van de aarde? Allemaal erg genoeg, maar de zoektocht naar alternatieve brandstoffen maakt ook slachtoffers.

 

Neem nu ethanol, dat gemaakt wordt uit maïs. Volgens een artikel in Alfabeta nummer 72, het kwartaalblad van Universiteit Antwerpen, zou ethanol “net als andere vormen van hernieuwbare energie brede ingang (kunnen) vinden als de prijs ervan concurrentieel wordt met die van fossiele brandstoffen”. Met andere woorden, er zou binnenkort wel eens heel veel maïs nodig kunnen zijn, en dan niet om mens en dier te voeden, maar om onze auto's nog te laten rijden.

 

Mexicaanse boeren in het hoogland van Jalisco hebben dat inmiddels ook opgevangen, en zijn, volgens de San Antonio Express-News nu volop aan het overschakelen op de teelt van maïs. Daarvoor moeten zij wel de vorige beplanting op hun akkers verwijderen. En toevallig was dat overwegend agave. De agave is een cactusachtige plant, die een jaar of zes moet groeien voor die kan geoogst worden. Dat wil zeggen dat de puntige bladeren er af gehakt worden, en dat het hart wordt gebruikt om tequila te maken. Omdat er de afgelopen jaren een groeiende vraag naar tequila was vanuit de Verenigde Staten, zijn steeds meer jimadores agave gaan verbouwen, waardoor de prijzen nu ingestort zijn. Nu de agave verwijderd wordt voor maïs, vreest men dat binnenkort de prijs van de agave en dus van de tequila aanzienlijk zal stijgen.

Kunnen wij nu nog tequila inslaan, nu er nog volop in de winkels staat? Hoe lang is dat houdbaar? Zal het broeikaseffect leiden tot het verdwijnen van de margarita?

 

watercolorhome

Overigens, het citaat over de ethanol komt uit een artikel met de enigszins provocerende titel 'Dure energie is voordeling voor iedereen'. Het is een interview met prof. Aviel Verbruggen, naar aanleiding van zijn studie 'Addressing climate change & nuclear risks'. Ik heb de studie niet gelezen, maar het interview erover  vond ik wel een eye-opener. De essentie komt hier op neer: als de verkoopprijs van fossiele brandstoffen niet radicaal opgedreven wordt, zal er nooit serieus werk gemaakt worden van de ontwikkeling van schone alternatieven. Het wordt allemaal heel aardig onderbouwd, maar ja, de tequila?

 

Voor wie het echt wil weten: http://www.ua.ac.be/main.aspx?c=aviel.verbruggen&n=51929

21:01 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: eten, vrije markt |  Facebook |

Commentaren

we all loveeeee tequilaaaaaaaaa

Gepost door: pino | 09-08-07

De commentaren zijn gesloten.