05-08-07

110 jaar

Afgelopen zaterdag zijn in Fort Campbell, Kentucky, vier van de vijf soldaten veroordeeld die betrokken zouden zijn geweest bij een moordpartij in Irak. Op 12 maart 2006 vielen de vijf (dronken) Amerikaanse militairen het huis binnen van een gezin in Mahmoudiya, zo’n dertig kilometer van Bagdad. Zij verkrachtten de veertienjarige Abeer Qassim al-Janabi, en doodden haar nadien, samen met haar ouders en haar zus. De lijken probeerden zij in brand te steken.

De krijgsraad veroordeelde eerder al drie van de vier soldaten, die schuldig hadden gepleit en informatie hadden gegeven over de rol van hun maten, tot straffen van 5 tot 100 jaar. De vierde, die beweerde dat hij alleen op de uitkijk had gestaan en dat hij niet wist wat de anderen van plan waren, werd veroordeeld tot 110 jaar gevangenisstraf, wegens verkrachting, samenspanning met het oog op verkrachting, huisvredebreuk met de bedoeling om te verkrachten, en vier moorden. Over tien jaar zou hij in aanmerking kunnen komen voor voorwaardelijke invrijheidsstelling. Hij is nu 23.

De hoofdverdachte van de zaak, Steven D. Green, is inmiddels uit het leger ontslagen en kon dus niet voor de krijgsraad gebracht worden. Hem wacht een gewone strafzaak in Kentucky, waar hij de doodstraf zou kunnen krijgen wegens o.a. moord en aanranding. Hij pleit onschuldig.

17:42 Gepost door durieux in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: irak |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.