06-08-07

Civic Health (1)

Het zal wel koren op de molen zijn van al die nationalisten, die de laatste tijd toch al zo de wind in de zeilen hebben: een studie uit onverdachte hoek komt tot de conclusie dat hoe groter de (etnische) diversiteit is in een gemeenschap, des te kleiner het sociale kapitaal wordt. Mensen in een gemeenschap met een grote diversiteit wantrouwen hun buren ongeacht hun huidskleur, gaan zelfs goede vrienden verwaarlozen, verwachten het slechtste van hun groep en van zijn leiders, doen minder aan vrijwilligerswerk, doen minder aan liefdadigheid en aan activiteiten voor de gemeenschap, gaan niet stemmen, willen wel sociale verandering maar geloven niet dat zij daartoe kunnen bijdragen, en hangen ongelukkig voor de buis.

Het onderzoek is gevoerd onder bijna 30.000 Amerikanen, verspreid over 41 groepen in de Verenigde Staten die als een gemeenschap konden worden beschouwd. Het stond onder de leiding van Robert Putnam, een professor politieke wetenschappen op Harvard University, die zelf actief is in organisaties ter bevordering van civic health. Civic health is wat wij vermoedelijk ‘sociale cohesie’ zouden noemen, en wordt gemeten aan de hand van een veertigtal parameters, zoals de graad van politieke activiteit, kennis over burgerschap, vrijwilligerswerk, vertrouwen, naastenliefde, enzovoort.

De resultaten van het onderzoek waren een schok voor Putnam zelf. De eerste analyse van de gedetailleerde interviews was klaar in 2000, en een voorlopige conclusie verscheen in 2001. Sindsdien is Putnam bezig geweest te kijken of er andere verklaringen waren voor de lage graad van sociale cohesie in sterk gediversifieerde gemeenschappen. Hijzelf maakte altijd een onderscheid tussen twee soorten van sociaal kapitaal: bonding capital en bridging capital. Bonding is de capaciteit om je te verbinden met mensen die zijn zoals jijzelf, qua afkomst, leeftijd, religie,enz. Bridging is relaties opbouwen met diegenen die niet zijn zoals jij. Binden en bruggen bouwen versterken elkaar. Wanneer de onderlinge binding verzwakt, vermindert ook de potentie om bruggen te bouwen naar anderen. Volgens Putnam hebben mensen in groepen met een grote diversiteit de neiging zich zoals een schildpad terug te trekken in hun schelp, en verdwijnt daarmee ook de competentie om bindingen en bruggen aan te leggen.

21:02 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: diversiteit |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.