25-09-07

Intellectueel

Wat is dat toch met die debilisering van de samenleving? Hoe heeft die blijkbaar onstuitbare neiging naar populisme zo om zich heen kunnen grijpen? Nu zelfs bij Groen!  

Was dat enge populistische mens Mie Vogels eindelijk verdwenen uit die stompzinnige tv-programma's, kondigt zij vorige week aan dat zij toch weer gaat proberen partijvoorzitter te worden. Van de weeromstuit zegt Bart Staes, een tegenkandidaat die bekend staat om zijn degelijkheid, in De Morgen: “Natuurlijk lees ik veel en probeer ik iets bij te leren. Ik wil dat het in de politiek over de inhoud gaat. Ik ben voor een botsing van ideeën. Maar ben ik daarom een intellectueel? De negatieve connotaties die dat woord oproept zijn niet op mij van toepassing: ik plaats mij niet boven het volk. Ik ga graag naar het voetbal, ik hang geregeld aan de toog van het café.” 

Ik neem aan dat dat laatste een uitdrukking is; ik betwijfel of Bart Staes er trots op is dat hij aan de toog van het café hangt. Maar waar komt toch die angst vandaan om als intellectueel bekend te staan? Roept dat woord negatieve connotaties op? Ik zou liever hebben dat het land bestuurd werd door iemand die leest en probeert iets bij te leren, dan door iemand die zijn kennis en vaardigheden verworven heeft bij het voetbal of op café.  In ieder geval, ik beschouw mijzelf als een intellectueel, en ik denk er niet aan mij daarover te schamen.

20:53 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: denken |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.