25-09-07

Intellectueel

Wat is dat toch met die debilisering van de samenleving? Hoe heeft die blijkbaar onstuitbare neiging naar populisme zo om zich heen kunnen grijpen? Nu zelfs bij Groen!  

Was dat enge populistische mens Mie Vogels eindelijk verdwenen uit die stompzinnige tv-programma's, kondigt zij vorige week aan dat zij toch weer gaat proberen partijvoorzitter te worden. Van de weeromstuit zegt Bart Staes, een tegenkandidaat die bekend staat om zijn degelijkheid, in De Morgen: “Natuurlijk lees ik veel en probeer ik iets bij te leren. Ik wil dat het in de politiek over de inhoud gaat. Ik ben voor een botsing van ideeën. Maar ben ik daarom een intellectueel? De negatieve connotaties die dat woord oproept zijn niet op mij van toepassing: ik plaats mij niet boven het volk. Ik ga graag naar het voetbal, ik hang geregeld aan de toog van het café.” 

Ik neem aan dat dat laatste een uitdrukking is; ik betwijfel of Bart Staes er trots op is dat hij aan de toog van het café hangt. Maar waar komt toch die angst vandaan om als intellectueel bekend te staan? Roept dat woord negatieve connotaties op? Ik zou liever hebben dat het land bestuurd werd door iemand die leest en probeert iets bij te leren, dan door iemand die zijn kennis en vaardigheden verworven heeft bij het voetbal of op café.  In ieder geval, ik beschouw mijzelf als een intellectueel, en ik denk er niet aan mij daarover te schamen.

20:53 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: denken |  Facebook |

De Morgen (2)

Maar als het goed is, zeggen we het ook. Onder de Belgische Nederlandstalige kranten heeft De Morgen absoluut het puikste zootje columnisten. Ik vind het altijd een genoegen, zowel inhoudelijk als stilistisch, de columns en opiniestukken te lezen van David van Reybroeck, van Luckas Vander Taelen of Jos Geysels (over politiek en nationalisme), van Guido Fonteyn (over 'de Zuidkant' van België), van Dimitri Verhulst, van Rudi Tambuyser (over klassieke muziek), van Marc Didden (over media in het algemeen en Kristien Hemmerechts in het bijzonder), van Paul Goossens (over Europa), van Jan Goossens (over samenleven in Brussel), zelfs van Jacqueline Goossens (ja, de Goossens' zijn nog volop aanwezig in De Morgen). 

Zelfs de columns van Bart De Wever lees ik eigenlijk met genoegen, want hij is toch degene die de kreten die de openlijke neo-fascisten bauwen in helder Nederlands kan formuleren (al begon zijn laatste tirade tegen Groen! wel met “Op de keeper beschouwd ...”).  

Wat een contrast met de columns van Renske de Greef: zonder pointe, alleen haar eigen truttigheid etalerend. Maar ja, van haar bundel heeft zij er wel meer dan tienduizend verkocht.

20:48 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de morgen, media |  Facebook |

19-09-07

Onderbroeken

Steeds meer plaatsen in de Verenigde Staten lijken het dragen van saggy pants te willen bannen. Vooral skaters en gastjes die zich als gangsta willen voordoen, dragen die ruim vallende broeken, diep onder het middel, zodat een flink eind van hun boxer zichtbaar is.

nn_mank_baggy_061024_300w 

De mode zou ontstaan zijn in Amerikaanse gevangenissen, waar de gedetineerden geen riem mochten hebben om hun slobberbroeken op te houden, uit angst voor verhangingen of wurgpartijen. Aan het eind van de jaren '80 dook de trend op in gangsta rap clips, en vandaar dus naar de straat. Voor de would-be gangsta's hoort daar vaak ook nog een hood bij, een capuchon diep over het voorhoofd getrokken. Nogal wat gemeenten in de VS willen nu het dragen van die broeken verbieden, officieel omdat men niet de hele tijd op de mensen hun onderbroek wil kijken. Zwarte organisaties hebben natuurlijk meteen al geroepen dat er racisme in het spel is, aangezien de meeste van die gangsta rappers negers zijn. Kan wel, maar op die skateboards zie je toch ook heel wat witte jongetjes, met hun broek die bijna afzakt. In een grote stad als Atlanta overweegt men niet alleen de  saggy pants te verbieden, maar ook het tonen van bh-bandjes. Op het eerste, je broek laten zakken tot op de billen, zouden kleine boetes komen te staan of gemeenschapsdienst – maar geen gevangenisstraf. In een aantal kleinere plaatsen, onder meer in Louisiana, is de sanctie zwaarder: een boete van 500 dollar en een gevangenisstraf van 6 maanden? Zes maanden de cel in voor het indecent dragen van een broek? In ieder geval is de cirkel rond dan: wie gevangenismode draagt, gaat de bak in.  

20:12 Gepost door durieux in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: dwaas, justitie |  Facebook |

Justitie in Dendermonde (2)

Volgens De Morgen was het Troch zelf die een paar dagen later drie mensen vrijsprak, die bij de verkiezingen van 10 juni niet waren komen opdagen als bijzitter in een stembureau. Hoewel zij ergens in Oost-Vlaanderen wonen, zouden zij een 'gekwelde gemoedstoestand' hebben gehad om te zetelen, nu Brussel-Halle-Vilvoorde nog niet gesplitst is.

(...) gewijzigd 23 oktober 2008

Het doet mij een beetje denken aan sommige islamitische studenten die ik indertijd in Rotterdam had. Als die ergens geen zin in hadden (wat betreft studie, maar ook bij opdrachten of in de relatie met andere studenten) was er een standaard antwoord: “Mijn geloof staat dat niet toe”. Want dat wisten zij wel: in het Nederlandse hoger onderwijs is 'respect voor het geloof' heilig. Daar zou geen docent of directie durven aan te tornen.

B-H-V of islam: nog iemand gewetensbezwaren nodig?

20:03 Gepost door durieux in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: justitie, vlaams-nationalisme |  Facebook |

Justitie in Dendermonde (1)

Sinds Freddy Troch opperrechter is in Dendermonde wordt het daar steeds gekker. Troch speelde vroeger eigenlijk ook altijd al de moraliserende clown, maar het lijkt nog erger te worden. 

Het Dendermondse parket voert sinds kort, zoals zij dat noemen, een “strikt en streng beleid” inzake diefstallen. Alle diefstallen moeten grondig onderzocht worden -desnoods met duur dna-onderzoek- en de verdachten indien mogelijk vervolgd. Bij een eerste kleine diefstal krijgen mensen een minnelijke schikking van 250 € aangeboden, maar wie die niet betaalt, wordt gedagvaard. Zo werd een vrouw vervolgd wegens het niet betalen in de supermarkt van een pakje vis ter waarde  van 3 €. De vrouw beweerde dat het in haar karretje onder de bakken frisdrank was terechtgekomen, maar dat zij geen dievegge was. Zij werd vrijgesproken. Een dronken student nam op een feestje een jas mee die op de zijne leek, en liet die van hem hangen: hij kreeg een huiszoeking aan zijn broek, en wacht nog op de uitspraak. 

De parketwoordvoerder zegt: “Hoogst uitzonderlijk worden nog enkele dossiers geseponeerd, om sociale redenen. Een vrouw die een potje babyvoeding steelt omdat er geen geld meer is om het kind eten te geven, zou daar een voorbeeld van kunnen zijn.”

20:00 Gepost door durieux in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: justitie, engerds |  Facebook |

18-09-07

De Morgen

In Toneelg(e)ruis, het kwartaalblad van het Antwerpse Toneelhuis, staat de weergave van een gesprek tussen artistiek leider Guy Cassiers en Yves Desmet, politiek hoofdredacteur van de zelfverklaarde kwaliteitskrant De Morgen. Om aan te geven dat het leven voor hem ook niet over rozen loopt, verklaart Desmet zelfingenomen: “Ik stel vast dat als ik een krant als De Morgen uitbreng, ik me opsluit in een reservaat van urbane, hoger opgeleide, cultuurenthousiaste jongeren.”

Ja, en voor zo’n publiek kan je zonder schroom vreemde talen gebruiken in je stukken. Zoals het Frans, bijvoorbeeld. Vandaag schrijft redacteur Filip Rogiers: “Wat ik ermee ga doen? Envoyez tout ça à monsieur Leterme.” Zou het niet eerder “Envoyer …” zijn, de infinitief en niet de imperatief? En even verder: “Je t’aimait tant entre les tours de Bruges et Gand”. Je t’aimait met een t achteraan? Rogiers, als je geen Frans kent, doe dan niet alsof. En De Morgen, heeft die geen eindredactie die een basiskennis van het Frans kan toepassen?

Nu ja, het gaat niet alleen om het Frans; de rest van de krant is geschreven in een stuntelig vlaams, dat niet moet onderdoen voor wat je op tv hoort. En dan zwijg ik nog over de stompzinnige en spuuglelijke lay-out als van een of andere rioolgazet. Als De Morgen inderdaad gekocht wordt door “urbane, hoger opgeleide, cultuurenthousiaste jongeren”, dan kan dat alleen maar zijn omdat die ene andere krant onverholen nationalistisch is en de rest nog grotere vodden.

 

21:23 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de morgen, media, taal |  Facebook |