05-02-08

Voorlopige hechtenis (5)

Vorige week sprak de voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies (de vereniging van advocaten, zeg maar) zich opvallend scherp uit over het al jaren durende misbruik van de voorlopige hechtenis door onderzoeksrechters.

(Zie ook http://durieux.skynetblogs.be/post/5231067/voorlopige-hechtenis--3)

 

De Orde lanceerde zelfs een 'ludieke' actie met bedrukte papieren zakken: nog ongewoner. Maar het is goed dat ook advocaten de praktijken rond de voorlopige hechtenis (blijven) aanklagen.

 

In het weekend publiceerde De Standaard een repliek van de Brusselse onderzoeksrechter Freyne. “We zijn de kritiek dat we mensen lichtzinnig opsluiten, beu. [-] Wanneer plaatsen we iemand in voorarrest? De wet legt de voorwaarden vast. Als er gevaar voor herhaling van de feiten bestaat. Als het risico bestaat dat de verdachte voor de justitie zal vluchten. Of als verdachten getuigen kunnen beïnvloeden, of bewijzen laten verdwijnen.”

 

Ironisch genoeg verscheen op hetzelfde moment in de kranten het bericht dat de onderzoeksrechter in Leuven had beslist de anonieme beller in de zaak-Annick Van Uytsel aan te houden, “omwille van zijn persoonlijkheid en het feit dat hij vijf keer naar de politie heeft gebeld, zogezegd met informatie”. Iedereen lijkt het erover eens dat de jonge man enigszins verward is (volgens de ene krant lijdt hij aan liefdesverdriet, volgens de andere heeft hij een 'complexe persoonlijkheid'). Feit is wel dat, wanneer hij vrijdag voor de raadkamer verschijnt, hij al meer dan een week zal gevangen zitten wegens 'misbruik van telecommunicatie'.

 

Maar mensen lichtzinnig opsluiten? Geen sprake van.

 

19:11 Gepost door durieux in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: justitie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.