15-02-08

Toch wel heel erg

Onder de kop ‘Meerderheid asielzoekers en vluchtelingen geconfronteerd met gendergerelateerd geweld’ had ‘kwaliteitskrant’ De Morgen op Valentijnsdag volgend bericht: “Driekwart van de asielzoekers, vluchtelingen en sans-papiers komt in aanraking met ‘gendergerelateerd’ geweld. Bijna een op de drie gewelddaden gebeurt in asielcentra, een kwart van de daders zijn (overheids)verantwoordelijken en ruim een op de drie sterft aan de gevolgen. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent.”

Als dit bericht klopt, begrijp ik niet dat er niet een enorme ophef ontstaat. Want reken even mee.

Uit de tekst is niet helemaal duidelijk van wie een op de drie sterft (de verantwoordelijken, de daders?); vermoedelijk wordt bedoeld de asielzoekers, vluchtelingen en sans-papiers uit de eerste zin.

Stel nu dat er daar 100 van zijn. Driekwart ervan, of 75, komt in aanraking met  gendergerelateerd geweld. Ruim een op de drie daarvan dan weer, ofwel meer dan 25 mensen, sterven aan de gevolgen ervan. De Morgen schrijft dus eigenlijk dat meer dan een kwart van de asielzoekers, vluchtelingen en sans-papiers in België overlijdt aan gendergerelateerd geweld.

Ik begrijp dat de mensen over wie het hier gaat een hard leven hebben, maar dat het zo erg was, had vermoedelijk toch niemand durven denken. En voor De Morgen is dat maar een klein bericht op de binnenpagina’s waard. Het cynisme is bij De Persgroep wel heel dominant geworden.

17:48 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de morgen, zonder papieren |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.