17-02-08

Imbeciel

"Het is belangrijk dat ik in Wallonië heb geleefd. Maar dit land behoort mij niet toe omdat ik er geboren ben. Iemand die zoiets beweert, is een imbeciel. En wanneer tien mensen zoiets zeggen, begint het fascisme."

Laurent Busine, directeur van het MAC's te Grand-Hornu en curator van de tentoonstelling ‘Kunstschatten uit Wallonië van vroeger en nu. Dat verrassende land' in Bozar/PSK, Brussel

In De Morgen, 14 februari 2008

http://www.bozar.be/

13:30 Gepost door durieux in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaat van de week |  Facebook |

15-02-08

Toch wel heel erg

Onder de kop ‘Meerderheid asielzoekers en vluchtelingen geconfronteerd met gendergerelateerd geweld’ had ‘kwaliteitskrant’ De Morgen op Valentijnsdag volgend bericht: “Driekwart van de asielzoekers, vluchtelingen en sans-papiers komt in aanraking met ‘gendergerelateerd’ geweld. Bijna een op de drie gewelddaden gebeurt in asielcentra, een kwart van de daders zijn (overheids)verantwoordelijken en ruim een op de drie sterft aan de gevolgen. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent.”

Als dit bericht klopt, begrijp ik niet dat er niet een enorme ophef ontstaat. Want reken even mee.

Uit de tekst is niet helemaal duidelijk van wie een op de drie sterft (de verantwoordelijken, de daders?); vermoedelijk wordt bedoeld de asielzoekers, vluchtelingen en sans-papiers uit de eerste zin.

Stel nu dat er daar 100 van zijn. Driekwart ervan, of 75, komt in aanraking met  gendergerelateerd geweld. Ruim een op de drie daarvan dan weer, ofwel meer dan 25 mensen, sterven aan de gevolgen ervan. De Morgen schrijft dus eigenlijk dat meer dan een kwart van de asielzoekers, vluchtelingen en sans-papiers in België overlijdt aan gendergerelateerd geweld.

Ik begrijp dat de mensen over wie het hier gaat een hard leven hebben, maar dat het zo erg was, had vermoedelijk toch niemand durven denken. En voor De Morgen is dat maar een klein bericht op de binnenpagina’s waard. Het cynisme is bij De Persgroep wel heel dominant geworden.

17:48 Gepost door durieux in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de morgen, zonder papieren |  Facebook |

11-02-08

Cirkels van stilte

Een boodschap van UDEP-Antwerpen:  

Cirkels van stilte is een campagne die nu twee weken geleden opgestart werd in Brussel door het ‘comité des voisins’; een comité van Brusselaars die de strijd van de mensen zonder papieren ondersteunen. Het idee achter de cirkel van stilte is eenvoudig : i.v.m. het regularisatiedossier is nu ondertussen alles al wel gezegd en gezegd en nog eens gezegd. Wij en de mensen zonder papieren hebben gepraat met politici van alle democratische strekkingen en zij hebben het voorbije jaar van alles beloofd aan de mensen zonder papieren. Nu is het de tijd dat wij zwijgen, nu is het hoogdringend tijd dat de politici hun beloften nakomen.

Daarom houden wij wekelijks een stil protest, met/in een cirkel van stilte. Begonnen in Brussel waren er een week later al in 6 à 7 Waalse steden en gemeenten eveneens een cirkel van stilte. De eerste ‘Vlaamse’ vond vorige week plaats in Antwerpen, op de Groenplaats. Die zal elke week herhaald worden, op woensdag, om 18.00 u. Dat zijn de dag en uur waarop alle cirkels gelijktijdig plaatsvinden.  De actie slaat aan bij de mensen zelf en bij de pers. De actie vergt op zich weinig voorbereiding : een toelating van de politie en het mobiliseren van de mensen volstaan. Het is tevens een actie die wekelijks kan groeien en waarrond blijvend mensen kunnen aangesproken worden.  Het zou sterk zijn indien we het kunnen realiseren dat er overal in Vlaanderen ‘cirkels van stilte’ ontstaan. Het zou ook vanuit Vlaanderen de druk kunnen opvoeren op de politici om het regularisatiedossier nu eens aan te pakken.  De beweging van de ‘cirkels van stilte’ is te volgen op www.papieren-papiers.be. Verder willen we als Udep-Antwerpen de coördinatie voor Vlaanderen, in zo verre dat nodig is, op ons nemen. Dat betekent de interne communicatie verzorgen, de ‘voortgang’ van de cirkels communiceren, informatie verstrekken van de manier waarop je zo’n cirkel opstart, hoe je informatie kan verstrekken aan de inwoners stad/gemeente waar de cirkels plaats vinden enz. Daarbij spelen we vooral een ondersteunende rol en laten verder met graagte ‘duizend cirkels bloeien’. Voor alle verdere inlichtingen kan je terecht bij udep.antwerpen@hotmail.com en bij Edwin Delanoeye op 0475/473.477. Kijk ook op www.udep-antwerpen.be    

11:51 Gepost door durieux in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zonder papieren |  Facebook |

05-02-08

Voorlopige hechtenis (5)

Vorige week sprak de voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies (de vereniging van advocaten, zeg maar) zich opvallend scherp uit over het al jaren durende misbruik van de voorlopige hechtenis door onderzoeksrechters.

(Zie ook http://durieux.skynetblogs.be/post/5231067/voorlopige-hechtenis--3)

 

De Orde lanceerde zelfs een 'ludieke' actie met bedrukte papieren zakken: nog ongewoner. Maar het is goed dat ook advocaten de praktijken rond de voorlopige hechtenis (blijven) aanklagen.

 

In het weekend publiceerde De Standaard een repliek van de Brusselse onderzoeksrechter Freyne. “We zijn de kritiek dat we mensen lichtzinnig opsluiten, beu. [-] Wanneer plaatsen we iemand in voorarrest? De wet legt de voorwaarden vast. Als er gevaar voor herhaling van de feiten bestaat. Als het risico bestaat dat de verdachte voor de justitie zal vluchten. Of als verdachten getuigen kunnen beïnvloeden, of bewijzen laten verdwijnen.”

 

Ironisch genoeg verscheen op hetzelfde moment in de kranten het bericht dat de onderzoeksrechter in Leuven had beslist de anonieme beller in de zaak-Annick Van Uytsel aan te houden, “omwille van zijn persoonlijkheid en het feit dat hij vijf keer naar de politie heeft gebeld, zogezegd met informatie”. Iedereen lijkt het erover eens dat de jonge man enigszins verward is (volgens de ene krant lijdt hij aan liefdesverdriet, volgens de andere heeft hij een 'complexe persoonlijkheid'). Feit is wel dat, wanneer hij vrijdag voor de raadkamer verschijnt, hij al meer dan een week zal gevangen zitten wegens 'misbruik van telecommunicatie'.

 

Maar mensen lichtzinnig opsluiten? Geen sprake van.

 

19:11 Gepost door durieux in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: justitie |  Facebook |