25-04-08

asielbeleid 1

België heeft voor het eerst een minister van Migratie- en asielbeleid, de liberaal Annemie Turtelboom. Die stelde afgelopen dinsdag haar beleidsnota voor, en daar word je niet echt vrolijk van.

 

In het regeerakkoord was nog sprake van nieuwe regularisatiecriteria voor mensen zonder papieren, zoals -naast andere vereisten- de lange duur van de procedure (nu met het beroep bij de Raad van State inbegrepen) en 'lokale verankering'. Dat laatste was een duidelijke tegemoetkoming aan al die plaatselijke  gemeenschappen, scholen, sportclubs, verenigingen en kerken, die in het geweer komen wanneer 'hun illegaal' dreigt uitgezet te worden. Het Vlaams MinderhedenCentrum waarschuwde deze week nog eens dat het aangekondigde regularisatiebeleid nog niet van kracht is, en dat men moet vermijden al aanvragen in te dienen die zich beroepen op de aangekondigde criteria, zoals duurzame lokale verankering of een werkaanbod. Een gepaste waarschuwing, lijkt het, want de nieuwe regularisatiecriteria komen in het beleidsplan van de minister niet meer voor.

 

Geen regularisatie dus voor clandestiene immigranten met een konkrete werkaanbieding op zak, maar wel plannen om meer economische immigratie toe te laten. Volgens Turtelboom zou daardoor namelijk een triple win-situatie ontstaan: goed voor de Belgische bedrijven, goed voor de sociale zekerheid, en de immigrant kan wat geld naar zijn of haar thuisland sturen.

Klinkt dit redelijk? Nee, niet echt; het lijkt wel een herhaling van het gastarbeidersbeleid uit de jaren zestig en zeventig, en dat is ook grandioos fout gelopen. Wij zien dagelijks al dat bedrijven allerminst in staat om hun personeelsbehoeften op middellange termijn in te schatten, laat staan op lange termijn. Dus kunnen er twee zaken gebeuren: ofwel laat je de buitenlandse werknemers alleen, zonder hun gezin, overkomen, en je stuurt ze weer weg als er geen werk meer voor ze is, ofwel laat je ze toe met hun gezin. In het eerste geval creëer je een groep van 'wegwerpimmigranten', die je houdt zolang je ze kan gebruiken, en die je dan weer weg doet. Nog even los van hun recht op familieleven -dat in theorie ook in België erkend is als mensenrecht- is bij de vorige poging om op die manier gastarbeiders te werven gebleken dat die mensen toch niet weggaan na hun contract, sterker nog, desnoods clandestien hun gezin al naar hier hadden gehaald. In het tweede geval ontstaan de situaties, die men nu juist wil vermijden, namelijk dat in de eerste plaats de kinderen zich integreren in de Belgische samenleving en dan niet meer willen of kunnen 'terug' gaan. Bovendien zal zo'n beleid de clandestiene immigratie van wie niet uitverkoren is, maar toch een beter leven wil, niet tegenhouden.

 

Waar Turtelboom wel duidelijk over was, is dat de overheid de uitzettingen niet schorst in afwachting van de nieuwe regularisatiecriteria, en ook dat men zal blijven doorgaan daartoe kinderen op te sluiten. België heeft nochtans al vaak het verwijt gekregen dat het met het opsluiten van kinderen met het oog op uitzetting de mensenrechten en meer specifiek het Kinderrechtenverdrag schendt. De nieuwe minister laat het niet aan haar hart komen. Zij gaat een gesloten 'familiecentrum' bouwen, en volgens De Morgen vindt zij “die aanpak beter dan blijven treuzelen over de vraag of ons beleid wel of niet ingaat tegen de rechten van de mens en de rechten van het kind”.

Ja, mensenrechten, daar doen wij hier in België niet aan als het gaat om immigratie. In de rechtspraak wordt bijna systematisch via een aantal retorische truuks elke mensenrechtentoets geweigerd, maar nu is dat blijkbaar ook beleid van de minister van Migratie- en asielbeleid. Ik ben benieuwd of Annemie Turtelboom zich wil gaan profileren als de Belgische Rita Verdonk.

 

 

 

 

 

 

11:01 Gepost door durieux in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zonder papieren |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.